Eğitim Paralimpik Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Paralimpik Spor Branşları Nelerdir?

Paralimpik Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir? Paralimpik Spor Branşları Nelerdir?

07.04.2022 - 01:51 | Son Güncellenme:

Paralimpik, bir spor müsabakasının ismidir. Engelli Olimpiyat Oyunları olarak da kullanılan Paralimpik (Paralympic), Latince’de ise, eşit anlamına gelen Paralel kelimesinin ilk iki hecesi olan PARA ve Olimpik kelimesinin son iki hecesi olan LİMPİK birleşimi ile meydana gelmiştir. Paralimpik ne demek, TDK sözlük anlamı nedir sizler için derledik.

Paralimpik Ne Demek, Tdk Sözlük Anlamı Nedir Paralimpik Spor Branşları Nelerdir

Paralimpik Oyunlar ilk defa 1960 yılında Roma Olimpiyatlarından sonra gerçekleştirilmiştir. Olimpiyatların yapıldığı ülke tarafından oyunlar bittikten iki hafta sonra Paralimpik Oyunlar düzenlenir.

Haberin Devamı

 Paralimpik Ne Demek?

 Paralimpik Oyunlar, çeşitli kategorilerdeki engelli gruplarından sporcuların katıldığı çok sporlu düzenlenen bir etkinliktir. Yaz ve Kış Paralimpik Oyunları ise, o dönemdeki Olimpiyatlardan sonra düzenlenir. Tüm Paralimpik Oyunları ise, Uluslararası Paralimpik Komitesi tarafından yönetilir.

 Paralimpik TDK Sözlük Anlamı Nedir? 

 Paralimpik sözcüğünün TDK anlamı, çeşitli kategorilerde düzenlenen engelli olimpiyatlarıdır. Orijinalinde yer alan "paralympic" kelimesi ise; İngilizcede, engelli anlamına gelen "paralyzed" ve "olympic" kelimelerinin birleşimi ile meydana gelir. 

 Paralimpik Spor Branşları Nelerdir?

 Yaz Oyunlarında bulunan bazı Paralimpik sporlar ise: Para-Halter, Para-Atletizm, Binicilik, Para-Atıcılık, Bisiklet, Boccia, Goalball, Futbol (5 kişilik) Kano, Kayak, Judo, Kürek, Masa Tenisi, Para-Dans Sporu, Okçuluk, Para Yüzme- Tekerlekli Sandalye Eskrim, Tekerlekli Sandalye Ragbi, Tekerlekli Sandalye Basketbol, Tekerlekli Sandalye Tenisi, Tekvando, Voleybol, Triatlon

Haberin Devamı

 Kış Oyunlarında yer alan sporlar: Alp kayağı, Biatlon, Curling, Kuzey kayağı, Buz kızağı ve Buz hokeyidir. 

 İlk Paralimpik Oyunlar

 Paralimpik Oyunlar 1948 yılındaki az sayıda II.Dünya Savaşı İngiliz eski askerlerinin toplanması 2008 yılındaki uluslararası ikinci büyük spor yarışması haline de gelmiştir. Paralimpik atletlerle birlikte Olimpiyatlarda yarışan atletler hemen hemen aynı şartlarda mücadele etmelerine rağmen Paralimpik Oyunlarla Olimpiyat Oyunları için de büyük bir bütçe farkı bulunur. 1988 yılında Seul Yaz Oyunları ve 1992 Albertville Kış Oyunlarından günümüze Paralimpik Oyunlar Olimpiyat Oyunları ile aynı tesislerde yapılır.

 1992 yılından günümüze kadar Türkiye, Barcelona’dan katıldığı paralimpikteki ilk madalyasını 2004 yılında Atina’da kazandı. Atıcılıkta ise Korhan Yamaç, altın madalya kazanarak ismini paralimpik tarihine yazdırdı. 2008 yılında Pekin’de ise okçulukta Gizem Girişmen altın madalya kazandı ve ardından ilk Türk kadın paralimpik şampiyonu oldu.