Eğitim Pas Nasıl Temizlenir? Metalden Pas Nasıl Sökülür, Pas Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?

Pas Nasıl Temizlenir? Metalden Pas Nasıl Sökülür, Pas Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?

08.06.2021 - 15:51 | Son Güncellenme:

Zor ve inatçı lekelerden bir tanesi de pas lekeleridir. Metal yüzeylerin zaman içerisinde oksitlenmesi sebebi ile meydana gelir. Metal nesnelerin yüzeye ıslak bir şekilde koyulmasından dolayı ortaya çıkan bu lekelerin temizlenme şekli merak uyandıran bir durum olmuştur. Peki, Pas nasıl temizlenir? Metalden pas nasıl sökülür, pas çıkarma yöntemleri nelerdir? İşte detaylar.

Pas Nasıl Temizlenir Metalden Pas Nasıl Sökülür, Pas Çıkarma Yöntemleri Nelerdir

Genellikle eşyalar üzerinde gözlemlenen pas lekelerini oluşumu kimi zaman kıyafetler üzerinde de oluşabilmektedir. Lavabo, küvet, porselen, duşa kabin ve tuvalet gibi bölgelerde yaygın olarak pas lekesi oluşumu görülmektedir. Kıyafetler üzerinde meydana gelen pas lekeleri ise genellikle paslı metal eşyalardan kıyafetlere bulaşmaktadır. 

Haberin Devamı

 Pas Nasıl Temizlenir? 

 Pas lekelerin en etkili çözüm limondur. Pas lekesi oluşmuş olan yüzeye limon sıkılması, pas lekesi olan kıyafetteki lekelerin üzerine limon sıkılıp bekletilmesi ve ardından soğuk su ile yıkanması ile lekeler kolaylıkla çıkacaktır.

 Metalden Pas Nasıl Sökülür, Pas Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?

Limon Yöntemi: Giysiler üzerindeki pas lekelerinin çıkarılmasında en kolay yol, leke üzerine limon sıkılmasıdır. Limon kuruduktan sonra soğuk su ile yıkanır. 

Beyaz Sirke: Pas lekesi oluşmuş olan kıyafetin üzerine beyaz sirke dökülür ve emildikten sonra soğuk su ile yıkanır. 

Limon - Tuz: Oluşan pas lekesinin üzerine limon sıkılır ve tuz eklenir. Bu yöntem lekenin kolaylıkla çıkmasını sağlayacaktır. Karışım kuruduktan sonra yıkanır. 

Haberin Devamı

Amonyak: Sabun ile temizlenmiş olan lekenin üzerine su ile seyreltilmiş amonyak çözeltisi ilave edilir. 10 dakika bekledikten sonra temiz bir yardımı ile temizlenir

Karbonat: En kolay bulunabilen, aynı zamanda en etkili pas temizleme yöntemlerinden birisidir. Paslı olan bölgeye bolca karbonat dökülür ve birkaç saat kadar beklenir. Bu sürenin sonucunda karbonat, bulaşık teli, diş fırçası ya da bulaşık süngeri yardımıyla ovalanır.