Eğitim Pençik Sistemi Nedir? Pençik Sisteminin Amacı Nedir, Ne Kadar Sürmüştür?

Pençik Sistemi Nedir? Pençik Sisteminin Amacı Nedir, Ne Kadar Sürmüştür?

24.03.2021 - 16:54 | Son Güncellenme:

Özellikle Osmanlı döneminde kullanılan pençik sistemi, Ordu için büyük bir öneme sahip yapılardan biridir. Tarihi açıdan önemli bir yeri olması ile beraber, internet üzerinden de merak edilen bir konudur. Peki, pençik sistemi nedir? Pençik sisteminin amacı nedir, ne kadar sürmüştür? İşte bu konu hakkında merak edilen bilgiler.

Pençik Sistemi Nedir Pençik Sisteminin Amacı Nedir, Ne Kadar Sürmüştür

 Osmanlı Devleti'nde pençik sistemi uzun yıllar kullanıldı. Askeri yönden büyük bir avantaj sağlamasının yanı sıra, pek çok açıdan önemli katkılar sağlamış bir sistemdir.

Haberin Devamı

 Pençik Sistemi Nedir?

 Savaş esnasında esir düşen askerlerin, Osmanlı Devleti Ordusuna katılmasını sağlayan sisteme pençik sistemi denir. Özellikle 5 askerden biri gönüllük esasına dayalı şekilde askeri alınırdı. Böylece Osmanlı İmparatorluğu çok daha güçlü bir yapı haline geldi.

 Pençik Sisteminin Amacı Nedir, Ne Kadar Sürmüştür?

 Pençik sisteminin amacı savaş sırasında esir düşen askerlerin; İslam dinini, Türk örf ve adetlerini öğrenerek orduya katılmasıydı. İlk defa I. Murat döneminde uygulanan pençik sistemi, yaklaşık olarak 500 yıl kadar devam etti. O dönemler yoğun yaşanan savaşlar esnasında esir düşen askerlerin kazanımı noktasında büyük bir öneme sahiptir.