Eğitim Plastiğin Hammaddesi Nedir? Plastikler Nasıl Üretilir, İçinde Neler Vardır?

Plastiğin Hammaddesi Nedir? Plastikler Nasıl Üretilir, İçinde Neler Vardır?

06.04.2021 - 01:12 | Son Güncellenme:

Plastik dünyada en fazla kullanılan atıklardan bir tanesidir. Plastiğin dünya genelinde kullanımı da oldukça yaygındır. Hal böyle olunca plastiğin hammaddesi de araştırılmaktadır. Dünyada pek çok ülkede plastik üretimi devam etmektedir. Plastiğin içinde nelerin olduğu merak konusudur. Son günlerde plastik ile ilgili araştırmalar artmıştır. Peki plastiğin hammaddesi nedir? Plastikler nasıl üretilir? Plastiklerin içinde neler vardır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Plastiğin Hammaddesi Nedir Plastikler Nasıl Üretilir, İçinde Neler Vardır

Plastik organik ürünlerden elde edilmektedir. Damıtma işlemi ile birlikte plastik üretimi yapılmaktadır. Plastiklerin çoğu doğa için zararlıdır. Fakat geri dönüştürülebilen plastikler ise doğa için risk teşkil etmez. 

Haberin Devamı

 Plastiğin Hammaddesi Nedir?

 Plastiğin hammaddesi kısaca petroldür. Petrol plastik üretiminde çok önemlidir. Aynı zamanda plastik üretilirken ham madde olarak da gaz ve kömürlerden de yararlanılır. Plastiğin hammaddesi petrol, gaz ve kömür olarak sıralanabilir.

 Plastikler Nasıl Üretilir?

 Plastikler organik ürünler ile birlikte üretilmektedir. Plastiklerin üretimi oldukça kompleks bir karışım sonucu yapılmaktadır. Plastik üretiminde petrol hammadde olduğundan dolayı petrol çok önemlidir. Petrol rafinelerinde çeşitli damıtma işlemleri yapılır. Yapılan damıtma işlemi fraksiyon işlemi de beraberinde yapılmaktadır. Fraksiyon işleminde plastiğin daha da hafif gruplara ayrılması amaçlanmaktadır. 

 Burada yapılan fraksiyon işlemi de moleküllere ve hidrokarbonlar açısından bir kimyasal karışımdır. Fraksiyon işleminde bir nafta elde edilir. Elde edilen nafta bu üretimde son derecede önem teşkil etmektedir. Plastik üretiminde polimerleşme ve polikondansasyon işlemleri yapılır. Bu şekilde iki ana işlem ile birlikte plastik üretimi tamamlanmış olur. Plastiğin yapısına göre üretim çeşitliği de farklılık göstermektedir.

Haberin Devamı

 Plastiğin İçinde Neler Vardır?

 Plastiğin içinde birçok organik bileşen vardır. İçerisinde gaz ve kömür de yer almaktadır. Esas hammadde ise petroldür. Plastiğin içerisinde olan diğer maddeler ise şu şekildedir;

 - Karbon

 - Hidrojen

 - Oksijen

 - Azot