Eğitim Psikodinamik Yaklaşım Nedir, Hangi Yöntemi Kullanılır? Hangi Teorileri Kapsar?

Psikodinamik Yaklaşım Nedir, Hangi Yöntemi Kullanılır? Hangi Teorileri Kapsar?

27.03.2022 - 03:24 | Son Güncellenme:

Psikodinamik yaklaşım, çocuk gelişiminde en eski bilimsel yaklaşımı ortaya atan Sigmund Freud’ un kuramı olarak bilinir. Kişiliğin bilinç dışında olan ve bireyin farkında olmadığı tüm dürtülerle ve anılarla şekillendirdiğini ileri sürer. Bu yaklaşım ise, insan davranışlarını ve insanın bilinç dışı gerçekleştirdiği etkinlikleri olarak görür. Psikodinamik yaklaşım nedir, hangi yöntemi kullanılır sizler için derledik.

Psikodinamik Yaklaşım Nedir, Hangi Yöntemi Kullanılır Hangi Teorileri Kapsar


Hipnoz, dil sürçmeleri, serbest çağrışım, rüya analizleri üzerine de çalışmalar yapar. Freud kişiliğin gelişimini ve yapısını psikoseksüel, topografik, yapısal ve gelişim kuramları ile açıklar.

Psikodinamik Yaklaşım Nedir?

Psikodinamik yaklaşımda pek çok kuramcı görüş geliştirme ve bildirme konusunda çeşitli araştırmalar yapmıştır. Genel olarak da psikodinamik yaklaşımda bilinç dışı konsept, kişiliğin alt boyutları, psikoseksüel gelişim süreçleri, libido ve psikanalitik kuram temellidir.

Psikodinamik Hangi Yöntemi Kullanılır?

Kişinin biyolojik oluşumundan sosyal olgunlaşma sürecine ve psikoseksüel gelişimine kadarki tüm evreleri detaylı bir şekilde inceleyen psikodinamik yaklaşım çocukluk döneminde gerçekleştirilen ilk ilişkileri dikkate alır. Negatif deneyimler yaşayan bütün kişiler bu durumları hatırlamasalar bile psikodinamik yaklaşıma göre de bu yetişkinlik dönemlerini önemli ölçüde etkiler.

Psikodinamik Hangi Teorileri Kapsar?

Psikodinamik yöntemde kişi kendisini rahatsız eden bütün duygu ve davranışlarını detaylı bir şekilde uzmana anlatır. Burada asıl amaçlanan ise, kişinin çevresindeki uyumsuzluklardan kaynaklanan çatışmaları çözüme ulaştırmaktır. Psikodinamik yaklaşımla mutsuzluğa yol açan davranışların ve ilişkilerin temeline inilir. Aynı zamanda hastanın tüm bunların farkına varması da sağlanır. Bu doğrultuda terapist ise hastanın çocukluğundan başlayarak şimdiye kadar yaşadığı tecrübeleri ve deneyimleri dinleyerek inceler. Bu sayede de, hastanın duygularını ve kendisini tanımasına imkan tanır.