21.05.2021 - 03:33 | Son Güncellenme:
Özellikle Karadeniz ve Marmara bölgesinde tahrip olan ormanların yerine bu çalı toplulukları görülmektedir. Bu bitki türleri kış aylarında genellikle yaprak dökmektedir. Bu sebeple de genelde yalancı maki ismi ile de bilinmektedir.
Psödomaki Nedir?
Özellikle ormanların tahrip edildiği bölgelerde bu bitki türü görülmektedir. Bir tür çalı topluluğu olarak da bilinmektedir. Akdeniz ikliminin görülmediği ve genelde nemli olan yerlerde psödomaki görmek mümkündür.
En fazla Marmara ile Karadeniz bölgesinde bu bitki türlerine rastlamak mümkündür. Bilindiği gibi Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde sıklıkla maki görülmektedir. Makiler kış ayları ılık geçtiği için yaprak dökmez. Ancak psödomaki kış aylarında yaprak dökmektedir. Bu sebeple de yalancı maki ismi ile de bilinmektedir.
Psödomaki yağ bağlama ya da yapraklarını sertleştirmesine gerek yoktur. Özellikle Kuzey Anadolu bölgesinde kuzey yamaçlarında genellikle 1000 metre yüksekliklere kadar bu bitki türlerini görmek mümkündür.
Psödomaki içerisinde bulunan bitki türleri;
Kocayemiş
Sandal
Funda
Kermez Meşesi
Delice
Akçakesme
Defne
Laden
Menengiç
Erguvan
Katran ardıcı şeklindedir.
Psödomaki içerisinde kış aylarında yaprak dökenleri de vardır. Bunlar ise;
Fındık
Geyik Dikeni
Dişbudak
Kurtbağrı
Muşmula
Böğürtlen
Yabani Erik
Üvez
Yabani elma şeklindedir.
Psödomakiler Nasıl Oluşmuştur ve Nerelerde Görülür?
Özellikle arı, kuş gibi hayvanlar ve bu hayvanların dışkıları ile polen taşınmaktadır. Bu polenler yardımı ile psödomakiler geniş kesimlere taşınmaktadır. Psödomakiler yalancı maki ismi ile de bilinir. Bunun sebebi de makiler kışın yaprak dökmez ancak psödomakiler kış aylarında yaprak dökmektedir.
İklimler, yeryüzü şekilleri, bitki örtüleri, toprak yapısı da psödomaki oluşumuna olanak sağlamaktadır. Bilindiği gibi Türkiye'nin farklı bölgelerinde farklı iklimler yaşanmaktadır.
Yeryüzü şekilleri de psödomaki oluşumunda önemli bir yere sahiptir. Ülkemiz coğrafi konumu sebebi ile biyoçeşitliliği oldukça fazladır. Özellikle Karadeniz bölgesinde orman yangınlarının çıkması ve ormanların yok olması ile psödomakiler görülmektedir.