Eğitim Radyoaktivite Nedir, Neden Olur? Radyoaktivite Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Radyoaktivite Nedir, Neden Olur? Radyoaktivite Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

27.07.2022 - 13:51 | Son Güncellenme:

Radyoaktivite kavramı 2. Dünya Savaşı'nın en çok kullanılan terim anlamlarından birisi olmakla beraber, herhangi bir cismin aktive olarak yaymış olduğu frekansları ifade etmektedir. Bu ışınların fazlalığı tehlike yaratmakla beraber, kavrama hakkında merak edilenleri sizler için derledik!

Radyoaktivite Nedir, Neden Olur Radyoaktivite Nasıl Ortaya Çıkmıştır

Radyoaktivite kavramı, 20. yüzyılın ikinci çeyreğinden itibaren karşımıza çıkmıştır. Atomun işlenmesi sonucunda ortaya çıkan iyon yüklü ışınlar radyoaktif olarak isimlendirilirler. 

Haberin Devamı

 Radyoaktivite Nedir, Neden Olur?

 Herhangi bir maddenin radyoaktif olması, onun çekirdek yapısında meydana gelen anomaliyi gösterir. İyonlar kendi kendine harekete geçmeye hazırdır ve bu da ortaya oldukça güçlü bir enerjiyi açığa çıkarabilir. Açığa çıkan bu enerji patlamalar yaratabilir. Ortaya çıkma sebebi ise maddenin iyon yapısının zaman içerisinde bozulmasıdır. Bununla beraber, çevredeki çeşitli kimyasal tepkimeler ya da çekirdeğe dışarıdan müdahale edilerek tepkimeye sokulması da radyo aktivitenin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

 Radyoaktif maddeler tepkimeye girip enerji açığa çıktığında genellikle patlama meydana gelir. Bazı enerji patlamaları o kadar güçlüdür ki yeryüzü şeklini değiştirebilir.

Haberin Devamı

 Radyoaktivite Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

19. yüzyılın son 5 yılında Fransız bir bilim insanı tarafından Uranyum üzerinde tepkimeler ile bazı maddelerin radyo aktif etkisi olabileceği ortaya çıkmıştır. Bu bilim insanı Henri Becquerel olarak tanınmaktadır. Işınlar önce kendisinin ismi ile anılmaya başlamış daha sonra ise ortaya çıkarabildiği durumlar anlaşıldığında aktif madde ismini almıştır. Bu maddeler üzerinde çalışmak oldukça risklidir.