Eğitim Rektifiye Nedir, Ne Zaman Yapılır? Hangi Parçalar Motor Rektifiye (Yenileme) Kapsamına Girer?

Rektifiye Nedir, Ne Zaman Yapılır? Hangi Parçalar Motor Rektifiye (Yenileme) Kapsamına Girer?

26.03.2021 - 14:55 | Son Güncellenme:

Araç kullanıcılarının yakından ilgilendiren konulardan birisi de rektifiye kavramıdır. Rektifiye dönem dönem araçları ihtiyaç duyduğu bir yenileme işlemidir. Peki rektifiye nedir, ne zaman yapılır? Hangi parçalar motor rektifiye (yenileme) kapsamına girer? Rektifiye konusunda merak edilen her şeyi derledik.

Rektifiye Nedir, Ne Zaman Yapılır Hangi Parçalar Motor Rektifiye (Yenileme) Kapsamına Girer

Rektifiye diğer adıyla motor yenileme olarak bilinir. Rektifiye işlemi uygulanan araçların performansında ciddi oranda artış gözlemlenir.

Rektifiye Nedir, Ne Zaman Yapılır?

Rektifiye Fransızcada "rektifier" olarak bilinen bir kelimedir ve bu kelimenin Türkçedeki tam karşılığı "düzeltme" olarak tanımlanır. İngilizcesi "rectify" ya da "rebuild" olan rektifiye "düzeltme, yeniden inşa etme" anlamlarında kullanılır. Yani rektifiye sadece motor için değil pek çok şeyde düzeltme anlamına gelen bir kelimedir.

Araç kullanımında özel bir anlamı olan rektifiye "motor yenileme" anlamına gelir. Diğer bir deyişle araçların kalbi motorların zaman içinde çalışma koşullarının bozulması ve aşınması sonucu uygulanan yenileme işleminin bütünü rektifiye olarak tanımlanır. Aşınmış bir motordaki silindir, krank mili ve piston gibi parçaların değiştirilmesi ve motorun eski gücüne kavuşması işlemidir.

Hangi Parçalar Motor Rektifiye (Yenileme) Kapsamına Girer?

İşlevini tam olarak yerine getiremeyen ve uzun süredir kontrol edilmeyen motorlara rektifiye işleminin uygulanması gerekir. Zaman içinde aşınan ve performansı düşen motorlarda uygulanan rektifiye, araç ve motor sağlığı açısından son derece önemlidir. Rektifiye sırasında motorun çalışmasına engel olan parçaların kısmen ya da tamamen yenilenmesi gerekebilir. Bu parçalar bazı durumlarda tamir edilerek onarılır, bazı durumlarda ise yeni parçalarla değiştirilir.

Rektifiye kapsamına giren parçalar şu şekilde sıralanır:

Haberin Devamı

Segmanlar

Silindir kapağı

Piston kafası

Piston kolu (Biyel kolu)

Supablar

Eksantrik mili

Krank mili

Yaylar

Manifoldlar

Motor bloğu

Dişliler

Kayışlar

Külbütör mekanizması

Parçalar arasında kalan sızdırmazlığı sağlayan contalar

Rulmanlar

Silindir gömlekleri (bazı motorlarda)

Kaymalı yataklar (Burçlar)