Eğitim "Rektörlük zor zenaat"

"Rektörlük zor zenaat"

25.09.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Rektörlük zor zenaat"

Rektörlük zor zenaat


Emekliye ayrılan Prof. Dr. Taşdurmaz gördüğü baskıları anlattı


       NİĞDE Üniversitesiïden 21 Ağustosïta görev süresi dolmadan kendi isteği ile emekliye ayrılan Rektör Prof. Dr. Ramazan Taşdurmaz, ``Bana zulmedildi. Yoruldum, bunaldım. Kime hizmet ettiğimi bilmez duruma geldim. Sonuçta emekliliğe karar verdim'' dedi. Prof. Dr. Taşdurmaz, ``Rektörlük zor zenaat'' derken, milletvekilinin, belediye başkanının yüksek okula kaydedilmeleri için gönderdiği listeleri, valinin üniversiteyi yönetmeye kalkmasını, Mesut Yılmazïa attırılan hayali temeli bir bir anlattı.
       Emeklilik sonrası eski sağlığına kavuştuğunu söyleyen Prof. Dr. Taşdurmaz, ``Emekli olmadan önce kan şekerim 240ïtı. İnsilün kullanıyordum. Şimdi, bir ilaçla 140ïa düştü'' dedi. Adanaïya yerleşip emekliliğin tadını çıkarmaya başlayan Prof. Dr. Taşdurmaz, anılarını bir kitapta toplamaya başladığını kaydetti.

       MHP'LİLERİN TEPKİSİ
       1994ïte ülkücü kadrolaşma yaptığı gerekçesiyle görevden alınan Prof. Dr. Oktay Yazganïın yerine Niğde Üniversitesi Rektörlüğü görevine kendisinin getirildiğini belirten Prof. Dr. Taşdurmaz, daha ilk gün yoğun tepki ile karşılandığını söyledi. Prof. Dr. Taşdurmaz, ilk tepkinin öğretim üyelerinden geldiğini, ardından Ülkü Ocakları kanalıyla öğrencilere derslerin boykot ettirildiğini anlattı.
       Prof. Dr. Taşdurmaz, kendisi gibi diğer rektörlerin de aynı güçlükleri yaşadığını, ancak bugüne kadar kamuoyuna yansıtılmadığını bildirdi.
       Niğde eski Valisi Adil Yazar için, ``Berberliği bizim başımızda öğrendi'' derken, ilginç ilişkileri de gözler önüne serdi. Valinin, üniversiteyi, Milli Eğitim İl Müdürlüğü gibi yönetmeye kalkıştığını, özerkliklerini gözardı edip, görevlendirme yazılarına imza attığını, karşı koyunca da aralarında husumet başladığını iddia etti.

       BAKANLIK YAPMIŞ
       Devlet eski Bakanı ANAP'lı Akın Gönen'in, 1995 genel seçimleri öncesi, Çiftlik ve Altunhisar ilçesindeki seçmenlerine, yüksek okul sözü verip, kendisinden burada yüksek okul açılmasını istediğini belirten Prof. Dr. Taşdurmaz, ``Bu yüksek okulların açılmasına YÖK izin vermedi. Ama Bakanlık yapan bu kişi, kahve konuşmalarında beni çok yıprattı'' dedi.

       YILMAZ'A HAYALİ TEMEL
       Akın Gönenïin, 1997 yılında Başbakan Mesut Yılmazïı da oyuna getirip hayali temel attırdığını anlatan Prof. Dr. Taşdurmaz şunları söyledi:
       "Bor Meslek Yüksekokulu Uygulama Merkeziïnin projesinin DPTïden onayı yoktu. Akın Gönen, ïBen Başbakanïa temel attıracağımï dedi ve sayın Yılmazïa bu hayali temeli attırdı. Bir kaç ay sonra DPT'de kapı kapı dolaşıp projeyi revize ettirdi. Kampüste acil bitirmem gereken inşaatlara 100 milyar, hiç ihtiyacımız olmayan Bor Meslek Yüksekokulu projesine 2 ay sonra 250 milyar ödenek geldi."

       MHP REFERANSLI ÖĞRENCİLER
       Prof. Dr. Taşdurmaz'ın, 1999ïda Niğde milletvekili seçilen MHP'li Mükerrem Levent ile ilgili anıları da yüksek okullara öğrencilerin nasıl alındığını gözler önüne seriyor. Bir gün sekreterinin, Mükerrem Levent'in uzun bir listeden oluşan faks mesajlarını getirdiğini söyleyen Prof. Dr. Taşdurmaz, ``Bir insan arkada bu kadar delil bırakıp, yasa dışı isteklerde bulunamaz'' diyerek şaşkınlığını dile getirdi.
       Mükerrem Leventïin, antetli, imzalı ve TBMM'deki faksının numarası olan mesaj kağıtlarında, Beden Eğitimi Bölümü'ne girmesi istenen 100 kadar öğrencinin adlarının yazılı olduğunu belirten Taşdurmaz, ``İsteğini kabul etmeyince telefon açıp, ïBen sana gösteririmï diye tehdit etti. Kahve konuşmalarında beni hedef gösterdi'' dedi.
       Prof. Dr. Taşdurmaz, MHP'li Belediye Başkanı Mümin İnan'ın, aynı zamanlarda aralarında kızı Şükriye'nin de olduğu 17 kişinin adını belediye antetli karta yazıp göndererek, Resim Bölümü'ne alınmasını istediğini, kabul etmeyince kendisinin yokluğunda makamını basıp personeli tehdit ettiğini söyledi.

       "KÜLOTUMA KADAR ARAŞTIRDILAR"
       İstekleri üst üste geri çevirmesinden sonra Maliye, Adalet Bakanlığı, YÖK'e imzasız mektuplarla şikayet edildiğini belirten Prof. Dr. Taşdurmaz, ``Bunlardan biri değerlendirilip soruşturma başlatıldı. 80 ilde benim, çocuklarımın, eşimin, birinci derece tüm akrabalarımın mal varlıkları soruşturuldu. Araştırılmadık bir tek külotum kaldı. 6 ay sonra ïvicdansız bir iftiraï kararı verildi'' diye konuştu.
       İmzasız ihbar mektuplarının Milletvekili Levent ve Belediye Başkanı İnanïın tezgahları olduğunu, ölüm korkusu nedeni ile kitabında dahi yazamayacağı anılar yaşadığını belirten Prof. Dr. Taşdurmaz, ``Bana zulmedildi. Bir an düşündüm, ben kime hizmet ediyorum. Yoruldum, bunaldım. Kime hizmet ettiğimi bilmez duruma geldim. Sonuçta emekliliğe karar verdim'' dedi.
       Prof. Dr. Taşdurmaz, kendi döneminde üniversitenin gelişimi ile Niğdeïnin ïbölgenin Parisïi haline geldiğini, milli gelirden payın 1750 dolardan 6 bin dolara yükseldiğini, çarşılarında mağazalar, restoranlar açıldığını, esnafının bayram yaptığını söyledi.