Eğitim Rodaj Nedir? Araçlarda Ve Motor Sisteminde Rodaj Ne Anlama Gelir?

Rodaj Nedir? Araçlarda Ve Motor Sisteminde Rodaj Ne Anlama Gelir?

25.02.2021 - 17:20 | Son Güncellenme:

Teknoloji her alanda olduğu gibi otomotiv sektöründe de varlığını hissettirmeye devam etmektedir. Bu bağlamda otomotiv sistemine de birçok yenilik girmekte ve hayatımıza girmektedir. Tüm bu gelişmelere rağmen bazı sistemlerin kontrolüne ve teyidine ihtiyaç duyulmaktadır. Otomobillerin de gerek performansı gerekse de motor gücü kontrol edilmektedir. Rodaj da bir denetleme sistemi olarak göze çarpmaktadır. Peki rodaj hangi sistemleri denetlemektedir? Sistem denetlemelerin de ne gibi sonuçlara ulaşılmaktadır? İşte merak edilen tüm detaylar.

Rodaj Nedir Araçlarda Ve Motor Sisteminde Rodaj Ne Anlama Gelir

 Rodaj, araçlardaki aktarma organları ile motorun hareketli parçaları arasındaki uyum ve senkronizasyonu kontrol ederek, varsa hataların tespit edilmesini amaçlar. Bu motor parçaları üzerinde yapılabileceği gibi diğer ögelerde de yapılır.

Haberin Devamı

 Rodaj Nedir?

 Rodaj ifadesinin kelime anlamı araştırmacı olarak geçmektedir. Bu kapsamında rodaj işlemi ile araçların hareketli aksamları ile motorun aksamlarının uyum sağlama sürecini denetlenir. Özellikler sıfır araçlar da yapılan bu işlem, motoru yenilenmiş ikinci el araçlarda da yapılır. Böylece otomobilin hata payının en aza indirilmesi sağlanır.

 Araçlarda ve Motor Sisteminde Rodaj Ne Anlama Gelir?

 Eski nesil araçlarda mutlaka yapılması tavsiye edilen bu sistem ile aracın hareketli parçaların da birçok farkında olunmayan arıza tespit edilebilir. Bu tip araçlarda yapılan bu işle daha çok motor rodajı olarak geçmektedir. Rodaj işlemi sadece motorlara has bir tarama olmayıp, araçların diğer bölümlerinde de yapılmaktadır. Örneğin debriyajlarda debriyaj rodajı, frenlerde fren rodajı gibi.

Haberin Devamı

 Yeni üretilen araçların paçalarının ve sistemlerinin de birbirine uyumu ve bağlantısı önemlidir. Bu bağlamda araçların tüm ana aksamlarında rodaj işlemi yapılmaktadır. Araç motor parçalarının birbirine alışması ve uyum için de çalışması için kullanıma ve zaman ihtiyaç duyulmaktadır. Be nedenle belirli periyotların geçmesi de beklenerek yapılacak rodaj işlemi de araçla ilgili performansı ortaya koymaktadır.