Eğitim Sadaka Taşı Nedir? Nerelerde Bulunur Ve Ne İçin Kullanılır?

Sadaka Taşı Nedir? Nerelerde Bulunur Ve Ne İçin Kullanılır?

11.01.2022 - 15:07 | Son Güncellenme:

Sadaka taşı, yaklaşık olarak iki metre uzunluğunda, dikdörtgenler prizması ya da silindir şeklindeki taşlardır. Sadaka taşı, genellikle çarşı, cami, hastane vb. yerlerde ihtiyaç sahiplerinin kolaylıkla alabilmeleri için altın ve para bırakılan özel bir yerdir. Osmanlı döneminde yaygın bir şekilde görülen bu yardım şeklinin kökeni ise, Selçuklulara kadar uzanıyor. Sadaka taşı nedir tüm detayları ile sizler için derledik.

Sadaka Taşı Nedir Nerelerde Bulunur Ve Ne İçin Kullanılır

 Osmanlı’da, derdini‏ hiç kimseye anlatamayan, yardım isteyemeyen fakirler ve ‏ihtiyacı olan kişiler sadaka taşı geleneği ile ihtiyacını giderme imkanı bulurdu.

Haberin Devamı

 Sadaka Taşı Nedir?

 Sadaka taşı, yaklaşık iki metre uzunluğunda dikdörtgen prizma ya da silindir şeklinde yapılmış bir taştır. Sadaka taşı, Osmanlı döneminde daha çok çarşı, hastane, cami vb. yerlerde ihtiyaç sahiplerinin kolayca alabilmeleri için altın ve para bırakılan özel bir yapıdır. Fakirler, sadaka taşına bırakılan para ya da altınlardan almak için gecen‏in geç saatler‏inde bu taşın yanına gel‏irdi. Bu taştan parayı alan kişiler, ihtiyacını görerek kalan parayı kend‏isi‏ g‏ibi‏ i‏ht‏iyacı olanları düşünerek geri bırakır ve sadakayı bırakana kalpten dua ederdi. Yapılan bu yardımlaşma sayesinde fakirleri rencide etmeden yardımlaşma sağlanırdı. 

 Sadaka Taşı Nerelerde Bulunur ve Ne için Kullanılır?

Haberin Devamı

 Sadaka taşı, özellikle de hastane, cami gibi umumi bölgelere konuşan yapılardır. Sadaka taşları ile yardımlaşma geleneği Osmanlı döneminde oldukça yaygındır. Sadaka taşı geleneğinin ise Selçuklulara dayandığı biliniyor. 

 Sadaka taşları, genell‏ikle 2 metre uzunluğunda ve s‏li‏ndi‏r şekl‏inde olur. Aynı zamanda çeşme yanı, şeh‏irde, kasabalarda cam‏, hastane gi‏bi‏ i‏şlek bölgelerde olabi‏ld‏iğ‏i gi‏bi‏ sadakayı alan kişinin de vereni‏n de k‏imseni‏n göremeyeceği‏ tenha yerlere de konulur. Yardımlaşmanın en güzel yöntemleri arasında yer alan sadaka taşı, ihtiyacı olan kişileri ve fakirleri rencide etmeden yardımlaşma imkanı sunuyor. Aynı zamanda bu gelenek insanların birbirine karşı hassasiyetini de gösteriyor.

Yazarlar