Eğitim Saf Şiir Nedir? Özellikleri, Temsilcileri Ve Örnekleri Nelerdir?

Saf Şiir Nedir? Özellikleri, Temsilcileri Ve Örnekleri Nelerdir?

31.05.2021 - 03:19 | Son Güncellenme:

20. yüzyılın ikinci çeyreğinden itibaren kullanılmaya başlanan saf şiir terimi, bir akımdan çok ortak bir şiir anlayışını tanımlar. Öz şiir adıyla da bilinen bu şiir anlayışında sanat sanat içindir görüşü savunulur. Başta Ahmet Haşim ve Yahya Kemal Beyatlı olmak üzere o dönemin birçok şairi, şiirde söyleyiş güzelliğine ve imge zenginliğine öncelik vermiştir. Saf şiir nedir? Özellikleri, temsilcileri ve örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Saf Şiir Nedir Özellikleri, Temsilcileri Ve Örnekleri Nelerdir

Bu şiir akımının temsilcileri şiirin politik ve sosyolojik yanından çok estetik yönüyle ilgilenmiştir. Buna göre şiirde ''neyi söylediğinden'' çok ''nasıl söylediğin'' önemlidir.

Saf Şiir Nedir?

Saf şiir, her türlü ideolojiden, ekolden ve akımdan bağımsız olarak ortaya çıkan bir sanat anlayışıdır. Bu nedenle saf ya da öz olarak nitelendirilen bu sanat anlayışında, şiir içerikten çok biçim yönüyle ele alınmıştır.

Ahmet Haşim'e göre edebiyat eleştirmenlerinin ve okurların yaptığı en büyük hata şiirin anlamını sorgulamaktır. Şaire göre şiirde mana değil sezgi ve his ön planda olmalıdır. Ancak öykü ve roman gibi olay yazıları analiz edilebilir.

Ahmet Haşim, şiirdeki üslubun açık ve anlaşılır olmaması gerektiğini, bunun şiiri okuyanların hayal gücünü olumsuz yönde etkileyeceğini ifade etmiştir.

Saf Şiirin Özellikleri Nelerdir?

1- Anlam imgelere ve çağrışımlara dayalıdır. Bu nedenle her okuyan şiirden farklı bir şey anlayabilir.

2- Şiirde söylenmek istenen şey düz yazıda olduğu gibi doğrudan söylenmemelidir. Bu, şiirin akıcılığını ve estetiğini tamamen bozar.

3- Şiir, herhangi bir ideolojinin vasıtası olamaz. Bu nedenle sanat toplum için değil sanat içindir.

4- Saf şiirin temsilcileri yenilikçi bir şiir anlayışı benimsemiş olsalar da Divan edebiyatı geleneğini sürdürmüşlerdir. Özellikle Yahya Kemal Beyatlı, Divan edebiyatı nazım şekillerinden olan rubai ve gazel türünde birçok şiir kaleme almıştır.

Saf şiirin Temsilcileri Kimlerdir?

1- Ahmet Haşim:

Saf şiir anlayışının en önemli temsilcileri arasında yer alır. Tüm şiirlerini Piyale ve Göl Saatleri adlı kitaplarında toplamıştı.

2- Cahit Zarifoğlu:

Şiirlerinde kapalı bir üslup kullanan Cahit Zarifoğlu'nun en önemli eserleri şu şekilde sıralanabilir: Yaşamak, Bir Değirmendir Bu Dünya

3- Yahya Kemal Beyatlı

Kendi Gök Kubbemiz ve Aziz İstanbul adlı eserleriyle bilinen Yahya Kemal Beyatlı, divan edebiyatının son temsilcileri arasında gösterilir.

Saf Şiirin Örnekleri Nelerdir?

1- Su torbasının içindeki canı ürkütüyor
Baba dalgın ama geçişleri anlıyor.

Cahit Zarifoğlu

2- Bir erganon ahengi duyulmakta derinden
Duyduysam da zevk almadım Islav kederinden

Yahya Kemal Beyatlı