Eğitim Sat Komandosu Nedir, Ne İş Yapar? Sat Komandosu Nasıl Olunur?

Sat Komandosu Nedir, Ne İş Yapar? Sat Komandosu Nasıl Olunur?

16.06.2021 - 01:56 | Son Güncellenme:

SAT kelimesinin açılımı Su Altı Taarruzu demektir. Türk deniz kuvvetleri personellerini ilgilendiren bir meslek dalıdır. Uzmanlık alanına özel eğitimi bulunmaktadır. Amerika Birleşik Devletlerinde yer alan Navy SEALs'a benzemektedir. SAT komandosu nedir, ne iş yapar ve SAT komandosu nasıl olunur detayları ile derledik.

Sat Komandosu Nedir, Ne İş Yapar Sat Komandosu Nasıl Olunur

SAT komandosu mesleği yaşam alanımızın iş hayatında varlığını sürdürmektedir. Özel eğitim gerektiren bu meslek etrafımız tarafından mutlaka duyulmuş ve bilinmiştir. 

Haberin Devamı

 SAT Komandosu Nedir?

 Türk deniz kuvveti personeli olarak geçen bütün astsubay ve subayların katılabildiği özel operasyon birimine SAT komandosu denmektedir. 

 SAT grup komutanlığı deniz kuvvetleri bünyesinde yer alarak 1963 yılında kurulmuştur. SAT komandosu eğitimi ve seçimleri belirli bir düzene ve kurallara göre yapılmaktadır. 

 SAT Komandosu Ne İş Yapar?

 Sat komandosunun yaptığı işler şöyle sıralanmaktadır:

Bu bölümün komandoları genellikle taarruz ismiyle anılmaktadır.

İstihbarat toplama, bilgi edinme ve görev alma işlerinde etkin insanlardır. 

Yabancı limanlarda kontrol sağlama görevini yaparken rehin alma ya da kaçırılma gibi olaylar olduğu taktirde olaya müdahale ederek görev alırlar.

Deniz kuvvetleri hareket başkanlığına bağlı askeri birlik SAT komandolar birliğidir. 

Haberin Devamı

 SAT Komandosu Nasıl Olunur?

 SAT komandosu olmak belirli aşamalardan geçmekle mümkündür. Gelecek mesleğini SAT komandosu olmayı düşünen bireyler lise eğitimlerinden itibaren hazırlık yapmaya başlamaktadır. 

 Anadolu Lisesi, Düz Lise, Meslek Lisesi ya da Askeri Liseden mezun olunmalıdır. Sonrasında üniversite sınavı yardımıyla deniz harp okulu ya da deniz astsubay okuluna girilmesi gerekmektedir. 

 Deniz astsubay okulu astsubay yetiştirmektedir. Süresi ise 2 yıldır. Bu okulu bitirdikten sonra astsubay olunur. SAT komandosu eğitimine seçilen kişiler de zaten astsubay ya da subay mesleğine sahip kişilerdir. 

 Bu okulların son sınıfında SAT komandosu için gönüllü isimler alınmaktadır. Mesleğin getirdiği tehlikeli durumlar olduğu için eğitimlere katılımda gönüllük esası aranmaktadır. 

 Sat komandosu eğitimine katılan astsubay ve subaylar 44 dalda zorlu bir eğitim alırlar. Son eğitim haftasını da başarıyla tamamlayan astsubay ve subaylar SAT komandosu olmayı hak kazanmaktadır.