Eğitim Serbest Meslek Makbuzu Nedir? Makbuz Kesildikten Sonra Nasıl İptal Edilir?

Serbest Meslek Makbuzu Nedir? Makbuz Kesildikten Sonra Nasıl İptal Edilir?

09.06.2021 - 02:07 | Son Güncellenme:

Bir işin sermaye esaslı değil de mesai esaslı olması halinde, yani kişi bir işveren için değil de tamamen kendi için çalışıyorsa o zaman serbest meslek çalışanı olduğunu söylenmektedir. Serbest meslek makbuzu nedir? Makbuz kesildikten sonra nasıl iptal edilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Serbest Meslek Makbuzu Nedir Makbuz Kesildikten Sonra Nasıl İptal Edilir

Serbest meslek sahibi olan kişiler yapmış oldukları faaliyetlerin karşılığı olarak Serbest Meslek Makbuzu kesmelidir. Bu makbuzun nasıl kesildiği ve kesildikten sonra iptal edilmek için izlenmesi gereken yollar vatandaşlar tarafından merak edilmektedir.

Haberin Devamı

 Serbest Meslek Makbuzu Nedir?

 Sermaye değil de mesai temelli çalışan kişilerin şahsi becerileri ve bilgilerine dayalı olan ve kendileri için çalışan kişiler serbest meslek olarak adlandırılır. Çalışmalar sonucunda kesilen makbuzlar ise serbest meslek makbuzu olarak isimlendirilmektedir. 

 Serbest meslek makbuzu ile e-serbest meslek makbuzlarının kesildikten sonra iptal edilmeleri mümkündür. Dijital ortamlarda kesilen ve saklanması sağlayan sistem e serbest meslek makbuzu olarak isimlendirilir ve kısaca e-SMM olarak gösterilmektedir.

 Serbest meslek ile uğraşan kişilerin yapmış oldukları hizmetler karşılığın manuel olarak ya da bir sistem aracılığı ile kestikleri makbuzlar Serbest meslek makbuzu olarak isimlendirilmektedir. E-SMM kesildiğinde bu makbuzun çıktısını almaya gerek yoktur. Hizmet alan kişi ya da Gelir İdare Başkanlığına mail olarak da gönderilebilmektedir. 

Haberin Devamı

 Makbuz Kesildikten Sonra Nasıl İptal Edilir?

 Serbest meslek makbuzlarının kesilmesinin ardından iptal edilmesi gereken durumlarda Gelir İdaresi Başkanlığının yaptığı direkt bir iptal işlemi yoktur. Serbest meslek makbuzu ya da e-SMM iptali halinde dönem içerisinde kesilen makbuzların iptali işlemi sistem içerisinden sağlanabilmektedir. 

 E-SMM makbuzları ise muhasebecilerin beyanına dayanmaktadır. Bu nedenle muhasebecinin beyan etmediği e-SMM makbuzları kesilmiş olarak kabul edilmemektedir. Yani sistemden iptal edilen e-SMM makbuzu muhasebeci tarafından beyan edilmediği için kesilmemiş sayılmaktadır. E-SMM makbuzu iptal edildiği tarihten GİB'e rapor edilmesi gerekmektedir.