Eğitim Sıfat Yapan Ki Nedir? Örnek Cümleler İle Sıfat Yapan Ki Konu Anlatımı

Sıfat Yapan Ki Nedir? Örnek Cümleler İle Sıfat Yapan Ki Konu Anlatımı

05.06.2021 - 06:25 | Son Güncellenme:

Türkçe dilbilgisi kuralları içerisinde sıfatlar diğer bilinen adı ile ön adlar ayrı bir öneme haizdir. Bu sebeple sıfatlar dilbilgisi kapsamında mutlaka ele alınarak detaylı olarak anlatılan konuların başında gelmektedir. Sıfat, isimlerin veya diğer sıfatların önüne gelerek onları miktar, sıra, renk, biçim, konum ve bıraktığı izlenim gibi türlü açılardan tanımlayan ve tarif eden sözcük türleridir. Sıfatların niteleme sıfatları ve belirtme sıfatları gibi pek çok çeşidi vardır. Sıfat yapan ki de sıfatlarda merak edilen hususlar arasındadır. Sıfat yapan ki nedir? Örnek cümleler ile sıfat yapan ki konu anlatımını derledik.

Sıfat Yapan Ki Nedir Örnek Cümleler İle Sıfat Yapan Ki Konu Anlatımı

Türkçede üç tür "ki" bulunur. Bunlar sırası ile; bağlaç olan "ki", sıfat yapan "ki" ve zamir olan (ilgi zamiri) "ki" dir. Bağlaç olan "ki" yi diğer iki "ki" türünden ayıran en temel özellik daima ayrı yazılmasıdır. Zamir olan "ki" ve sıfat yapan "ki" ise eklendiği kelimeye bitişik bir şekilde yazılmaktadır. Sıfat yapan "ki" hakkında örnek cümleler ile konunun pekiştirilmesi bu ekin görevinin, yazımının ve doğru kullanım şeklinin en iyi şekilde öğrenilmesine katkıda bulunacaktır.

Sıfat Yapan Ki Nedir?

Sıfat yapan ki eki Türkçede sıklıkla karşılaşılan ve kullanılan ekler arasında yer alıyor. Sıfat olması nedeni ile önüne genellikle isim gelmektedir. Aksi durumunda isimleştirilmiş sıfat halini almaktadır. Önüne geldiği ismin zamanını ve yerini belirtmek amacı ile kullanılmaktadır. Sıfat yapan ki, ilgi zamiri olan ki ve bağlaç olan ki ekleri ile zaman zaman karıştırılabilir. Bunun için aradaki farkların açık bir şekilde bilinmesi yeterli olmaktadır. Bu dilbilgisi kuralları ise başlıca şöyle sıralanabilir:

- Bağlaç olan ki ayrı yazılır.
- Sıfat yapan ki bitişik yazılır.
- İlgi zamiri ki bitişik yazılır.
- Bağlaç olan ki cümleden çıkarılırsa anlam bozulmaz.
- Sıfat yapan ki cümleden çıkarılırsa anlam daralır.
- İlgi zamiri yapan ki aynı zamanda isimleştirilmiş sıfattır.

Sıfat yapan ki de sıfat tamlaması kurmaktadır. Her zaman bitişik yazılan bu ki, pratik olarak önüne geldiği isme "hangi" sorusunun sorulması ile bulunmaktadır. Böylelikle diğer ki eklerinden de ayrılır.

- Sınıftaki öğrenciler teneffüse çıkabilir. (Hangi öğrenciler?)
- Cevap: Sınıftaki

Örnek Cümleler ile Sıfat Yapan Ki Konu Anlatımı

Sıfat yapan -ki ekini içeren bazı örnek cümleler:

- Dünkü sınav çok zordu.
- Aklımdaki şüpheler hiç bitmiyor.
- Elindeki pek çok insanın çok hoşuna gitti. (İsimleştirilmiş sıfat)
- Sokaktaki çocuklara toplumun sahip çıkması oldukça önemlidir.