Eğitim Sismolog Nedir, Ne Yapar? Sismolog Kime Denir?

Sismolog Nedir, Ne Yapar? Sismolog Kime Denir?

06.09.2022 - 16:07 | Son Güncellenme:

Sismolog yer bilimi ile ilgilenen ve dünyanın enerji bozukluklarını araştıran bir meslek dalıdır. Sismologlar hem kamu hem de özel sektörde çalışırlar ve saha çalışması ve araştırma yoluyla Dünya'nın kabuğunu incelemekten sorumludurlar. İşte, tüm detaylar.

Sismolog Nedir, Ne Yapar Sismolog Kime Denir

Sismologlar ayrıca arkeolojik kazılar veya petrol ve doğal gaz keşfi gibi araştırma veya ticari amaçlar için kontrollü patlamalar yoluyla sismik dalgalar oluşturabilirler.

Sismolog Nedir?

Bir sismolog, doğal afetler veya insan yapımı patlamalardan kaynaklanan enerji patlamaları olan sismik dalgaların incelenmesinde uzmanlaşmış bir yerbilimcidir. Yer kabuğunu kaplayan tektonik plakalardaki bir kayma, depremlere veya volkanik patlamalar veya tsunamiler gibi ilgili olaylara yol açabilir. Bu nedenle, sismologlar, özellikle doğal afetler için erken uyarı sistemlerini geliştirerek, kamu güvenliği ile ilgilenirler. Sismologların çalışabileceği bazı endüstriler şunlardır;

Haberin Devamı

- Petrol

- Jeotermal enerji

- Nükleer araştırma

- Madencilik

- İnşaat mühendisliği

- Telekomünikasyon

- İnşaat

- Acil durum yönetimi

Sismolog Ne Yapar?

Çoğu sismolog, belirli bir bağlamda ve coğrafi ortamda sismik dalgaları gözlemlemek için sismograflar gibi özel ekipmanlar kullanarak saha çalışması yapar. Tektonik plaka hareketi, volkanik titreme, okyanus dalgaları ve nükleer test patlamaları gibi faaliyetleri izleyerek ve gözlemleyerek sismik olaylar hakkında veri toplar ve raporlarlar. Sismologlar ayrıca bir alanın jeolojik bileşimini araştırmak için örnekler toplayabilir ve Dünya yüzeyinde riske açık alanları belirlemek için veri ve harita analizi yapabilir.

Sismolog Kime Denir?

Araştırma merkezleri, devlet kurumları ve ticari işletmeler, genellikle bir ekibin parçası olarak işe aldıkları sismologların en yaygın işverenleridir. Bir sismolog için günlük görevler;

Haberin Devamı

- Gelişmiş bilgisayar teknolojisini kullanma,

- Saha ve harita verilerini işleme ve analiz etme,

- Dünya'nın özellikleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için jeolojik örnekleri değerlendirmek,

- İdari laboratuvar çalışmalarının yapılması,

- Araştırmalarını desteklemek için hibe ve çalışma izinlerine başvurmak,

- Şantiyelerin izlenmesi,

- Özel ekipman bakımı,

- Sismik bir olayın büyüklüğünü ölçmek,

- Telekomünikasyon sorunlarının araştırılmasıdır.

Sismolog işleri genellikle en az lisans derecesi gerektirir. Çünkü çalışmalarının çoğu özel eğitim ve bilgi gerektirir. Sismoloji yaygın bir lisans anadal olmasa da, diğer birçok uygulanabilir üniversite derecesi yerbilimi ve diğer ilgili alanlardadır. Üniversitenin ilgili bölümünden mezun olan ve STEM dersleri alarak becerilerini geliştiren kişiye Sismolog denir.