Eğitim Sistolik Kan Basıncı Nedir? Yüksekliği Ve Düşüklüğü Nedenleri Nelerdir?

Sistolik Kan Basıncı Nedir? Yüksekliği Ve Düşüklüğü Nedenleri Nelerdir?

08.06.2021 - 01:15 | Son Güncellenme:

Kalp durmadan sürekli bir şekilde çalışır. Böylece dolaşım sistemindeki kanın vücut organlarına pompalanmasını sağlamaktadır. Kalbin aort damarı ile kanı vücuda pompalaması işleminde damarlarda belli bir basınç meydana gelmektedir. Sistolik kan basıncı nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü nedenleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Sistolik Kan Basıncı Nedir Yüksekliği Ve Düşüklüğü Nedenleri Nelerdir

Damar içinde meydana gelen basınç, kan basıncı olarak isimlendirilmektedir. Bu basınç organların iyi bir şekilde beslenmesi ve yaşamsal fonksiyonların devam etmesi amacıyla oldukça önemlidir. Kalbin toplamda 4 tane odacığı bulunur. Bu organ vücut içinde bulunan yaklaşık 5 litre kanın vücuda pompalanması için hiç durmadan çalışır.

Sistolik Kan Basıncı Nedir?

İnsan vücudundaki kan basıncı değeri bar ile ifade edilir. Kan basıncı sistolik ve diastolik olmak üzere iki şekilde olmaktadır. Sistolik kan basıncı, kalbin kasılarak kanı damarlara yollaması ile meydana gelen basınca verilen isimdir. Diastolik kan basıncı ise, kalbin gevşemesi sonrası hala damarlarda bulunan kan basıncına verilen isimdir.

Sistolik kan basıncı yüksek tansiyon ismi ile de bilinmektedir. Diastolik kan basıncı ise düşük tansiyon ismi ile bilinmektedir. 18 yaşın üzerinde olan bireylerde sistolik kan basıncının en fazla 120 MM/HG olması gerekmektedir. Diastolik kan basıncının ise en yüksek 80 MM/HG olması gerekmektedir. Hipertansiyonu olan kişilerde kan basıncı değerleri normalden çok daha yüksek olmaktadır.

Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedenleri Nelerdir?

Bar değerinin yükselmesinin nedenleri şu şekildedir;

Haberin Devamı

Şeker hastalığı

Çok fazla tuz tüketimi

Kafa içi basıncın fazla olması

Alkol ve sigara tüketimi

Gebelik

Kolesterol yüksekliği

Aort damarının kalpten çıkan kısmının dar olması

Fazla kilo

Crohn be Cushing hastalığı

Kan basıncının düşük olması nedenler şu şekildedir;

Vücuttaki su kaybının fazla olması

Yetersiz beslenme

Yanık

Gebelik

Kalp yetmezliği ve ana atardamarın kalpten çıktığı kısmın dar olması

Bacak varisleri

Sepsis enfeksiyon rahatsızlığı