EğitimSomutlaştırma Nedir, Özellikleri Nelerdir? Somutlaştırma Örnekleri Nelerdir?

Somutlaştırma Nedir, Özellikleri Nelerdir? Somutlaştırma Örnekleri Nelerdir?

14.03.2021 - 18:55 | Son Güncellenme:

Özellikle de öğrenciler Türk Dili Ve Edebiyatı dersinde somutlaştırma konusuna sıklıkla rastlamaktadır. Bu konu edebiyat dersinde verilmektedir. Diğer bireylerde aslında günlük hayatlarında somutlaştırma yapıyor olabilir. Konunun çok daha iyi anlaşılması adına somutlaştırmanın ne olduğu, hangi özellikleri barındırdığı, daha çok hangi alanda yapıldığı ve örneklerinin neler olduğunu sizler için derledik.

Somutlaştırma Nedir, Özellikleri Nelerdir Somutlaştırma Örnekleri Nelerdir

Somutlaştırma lise dönemindeki öğrencilere Türk Dili Ve Edebiyatı dersi konusunda öğretilen bir Türkçe konusudur. Belirli özellikleri mevcuttur. Bu özelliklere göre de edebiyatta somutlaştırma örneklerine yer verilmektedir. Bu örnekler sayesinde konu çok daha iyi anlaşılmaktadır.

Somutlaştırma Nedir?

Somutlaştırmanın diğer bir adı ise kısaltılmış olarak verilen somutlama ismidir. Konu olarak da deyim aktarmaları konusunda yer alır. Alt başlık olarak öğretilir. Soyut bir anlamı karşılayan kelimenin somut bir anlamı ya da kavramı ifade etmesi için kullanılmasına somutlaştırma yani somutlama denmektedir.

Somutlaştırma Özellikleri Nelerdir?

Soyut kavramların anlaşılması çok daha zordur. Bu amaçla anlaşılmasını kolaylaştırmak adına soyut olan kelimeler somut kelimelerle yer değiştirilir. Böylece somutlaştırma yapılarak ifade daha basit anlaşılır.

Somutlaştırma özellikleri şöyledir:

Haberin Devamı

Genellikle benzetmeler ve kişiselleştirme yöntemi ile yapılır.

Daha çok deyimlerde bulunur.

Soyut olan kavramların daha kolay anlaşılması için yapılır. Deyimlerde kullanılmasının amacı da budur. Çünkü deyimler soyut kelimelerden oluşur.

Somutlama yapılabilmesi için soyut bir kavramın olması şarttır. Aksi olan durumda yapılan şey somutlama olmaz benzetme olur.

Somutlaştırma Örnekleri Nelerdir?

Örnek 1
'' O hünerine çok güveniyor. ''
Bu cümledeki soyut kelime ''hüner'' kelimesidir. Somutlaştırma olabilmesi için hüner kelimesinin anlamını ifade eden somut bir kelime kullanılması gerekir. O halde hüner kelimesi yerine bilek sözcüğü kullanılırsa somutlaştırma yapılmış olur. Somutlama yapılmış cümle:
'' O bileğine çok güveniyor. ''

Örnek 2
'' Yiğidin sevdiği güzel olursa hayatı ardından sökülür gider. ''
Bu cümledeki soyut kelime olan hayat sözcüğü yumağa benzetilmiştir. Yumağa benzetildiğini sökülüp gitmesinden anlamaktayız. O halde hayat soyut kavramı benzetme yoluyla ( yumağa benzetilerek ) somutlaştırılmıştır.

Örnek 3
'' Böldü kısım kısım gam beni ''
Bu cümlede soyut kavram gam yani derttir. Fakat soyut olan bu kavrama bölmek eylemi yüklenerek kişiselleştirme yapılmıştır. O halde bu cümle kişiselleştirme yöntemi kullanılarak yapılan somutlama örneğidir. Çünkü soyut olan gam kelimesi bölme işlemini yaptığı olarak bildirilmiştir. Oysa ki bölmek eylemi somut bir eylemdir.

KEŞFETYENİ
Survivor'dan elendikten sonra Yiğit Poyraz'dan ilk paylaşım!
Survivor'dan elendikten sonra Yiğit Poyraz'dan ilk paylaşım!

Cadde | 03.05.2025 - 07:13

Survivor All Star 2025'e sürpriz bir şekilde veda eden isim Yiğit Poyraz olmuştu. İlk paylaşımını yapan Poyraz'ın 'Usta' ifadesi dikkat çekti.

Yazarlar