Sözlük Desantralizasyon Nedir, Türleri Nelerdir? Desantralizasyon Örnekleri Nelerdir?

Desantralizasyon Nedir, Türleri Nelerdir? Desantralizasyon Örnekleri Nelerdir?

14.09.2021 - 01:32 | Son Güncellenme:

Desantralizasyon, yerinden yönetimleştirme, ademi-merkeziyetçilik ve orijin itibari ile Batı tarafında ortaya çıkmış olan bir düşünce tarzıdır. Ama günümüzde bu düşünce Batıda olduğu klasik anlamından çok daha geniş kapsamlarda ele alınır. Desantralizasyon klasik anlamda, merkezi yönetimlerden yerel yönetimlere kadar uzanan yetki, görev ve kaynak aktarımını ifade eder. Desantralizasyon nedir, türleri nelerdir sizler için derledik.

Desantralizasyon Nedir, Türleri Nelerdir Desantralizasyon Örnekleri Nelerdir

Desantralizasyon anlamına göre bu kavram, yerel yönetim ve merkezi yönetim ilişkileri içinde anahtar görevi gören bir kavramdır.

Haberin Devamı

 Desantralizasyon Nedir?

 Desantralizasyon modern anlamda ise, kamu gelirlerinin toplanması, merkezi yönetimin elinde bulunan karar verme ve planlama gibi idari yetkilerin diğer örgütlere aktarılmasıdır. Aynı zamanda yerel yönetimlere, taşra kuruluşlarına, federe birimlerine, yarı-özerk kamu kuruluşlarına ve meslek kuruluşlarına da aktarılmasıdır.

 Desantralizasyon Türleri Nelerdir?

 Desantralizasyon türleri şunlardır;

Delegasyon

Dekonsantrasyon

Özelleştirme

Devolüsyon

Desantralizasyon Örnekleri Nelerdir?

 Sağlık hizmetleri konusunda desantralizasyon, yani, yerinden bir yönetim ilkesi, seksenli yıllar içinde daha çok önem kazandı. Aynı zamanda, neoliberal politikalardan da etkilenerek bütün dünyada gündemde olan çeşitli sağlık reformlarının da çok önemli bir parçasıdır. Delegasyon, özelleştirme, devolasyon ve dekonsantrasyon şeklinde farklı türlerde uygulaması vardır. 

Haberin Devamı

 Desantralizasyonun asıl amacı ise, merkeze ait olan çeşitli yetki ve güçlerin perifere devredilerek, hasta memnuniyeti ve kaliteli hizmet konusunda da hızlanmayı amaçlar. Yapılan uygulamalar, eğer iyi planlanmazsa desantralizasyonun beklenen yararlar yerine daha çok soruna yol açabilir. Özellikle de, ülkemizde, Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında gerçekleştirilen desantralizasyon uygulamaları bu konuda başarısız olan örneklere adaydır.