Sözlük Elektromanyetizma Nedir, Nerelerde Kullanılır? Elektromanyetizma Örnekleri Nelerdir?

Elektromanyetizma Nedir, Nerelerde Kullanılır? Elektromanyetizma Örnekleri Nelerdir?

01.07.2022 - 16:01 | Son Güncellenme:

Elektromanyetizma, elektriksel kuvvet ve yükleri inceleyen bilim dalı olarak bilinmektedir. İki yönlü bir sistem olan elektromanyetizmanın bir yönünü Elektrik diğer yönünü ise manyetizma oluşturmaktadır. Elektrik ile manyetizma farklı kuvvetler olarak tanımlanmakta iken, Einstein tarafından aynı kuvvetin bileşenleri olduğu kanıtlanmıştır. Elektromanyetizma nedir, nerelerde kullanılır? Elektromanyetizma örnekleri nelerdir? İşte tüm detaylar.

Elektromanyetizma Nedir, Nerelerde Kullanılır Elektromanyetizma Örnekleri Nelerdir

Elektromanyetizma, elektriksel yük ve kuvvetler konusunda inceleme yapan bilim tekniğidir. Elektrik ve manyetizmanın elektromanyetizmayı oluşturan iki yöndür. Aynı kuvvetin farklı parçaları olduğu düşünülmekte iken birbiriyle yakın ilişkileri bulunduğu kanıtlanmıştır. Elektromanyetizma elektrik ve yüklerin oluşturduğu manyetik alana denmektedir. 

Haberin Devamı

 Elektromanyetizma Nedir, Nerelerde Kullanılır?

 Elektromanyetizma, elektriksel yüklerle kuvvetler arasındaki bağıntıyı değerlendiren bilim dalıdır. İki yönlü olarak bilinen elektromanyetizma, denilen elektrik kuvveti hareketli veya sabit yüklerin oluşturduğu çekim alanıdır. Manyetik kuvvet sabit yüklerde oluşmayan sadece hareketli yüklerin oluşturduğu etki alanıdır. Elektromanyetik alanlar doğa koşullarına bağlı olarak da gelişebilmektedir. Bunlara, şimşek çakması, televizyon dalgaları, radyo dalgaları, mikro dalgalar ve fırtınalar örnek olarak verilebilmektedir.

 Elektromanyetizma bilimi, yüklerden ve elektrik oluşumlarından sorumlu tutulmaktadır. Faaliyet alanlarına giren elektrik ve yükler konusu fizikçilerin en önemli faaliyet alanıdır. Fizik biliminde zayıf ve güçlü elektromanyetik alanlar bulunmaktadır. Güçlü manyetik alan, karasız atom çekirdeklerinde bulunan bozulmada gözlenmektedir. Zayıf manyetik alan kuvvetleri tek başlıkta toplanarak değerlendirilebilmektedir. Fizik biliminde kütle çekimi ve diğer kuvvetlerin birleştirilme amacı büyük teori oluşturmaktır.

Haberin Devamı

 Elektromanyetizma Örnekleri Nelerdir?

 Elektrik yükü nötr maddelerde dahi bulunabilmektedir. Atom ile moleküllerin fiziksel özelliklerinden elektromanyetizma sorumlu bulunmaktadır. Ve kütle çekim kuvvetinden güçlü olduğu bilinmektedir. Elektrik, doğa koşullarının oluşturduğu şimşek, fırtına ve gök gürültüsü üzerinde de etkilidir.

 Elektromanyetizma örnekleri;

 Radyo dalgaları,

 Şimşek, çakması,

 Mikro dalgalar,

 Televizyon dalgaları, görünür ışıklar, ultraviyole ışınları, gama ve X ışınları olarak devam etmektedir. Elektromanyetik alanlarda oluşan değişimler dış yüklerden bağımsız olarak manyetik alanlar oluşturabilmektedir.

Yazarlar