Sözlük Nevbet Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Nevbet Çaldırmak Ne Demek?

Nevbet Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Nevbet Çaldırmak Ne Demek?

30.05.2022 - 14:58 | Son Güncellenme:

Devletin ileri gelenlerini, saray erkanını ve belli başlı yerleri korumak için tutulan nöbetlere nevbet denir. Bu kelime Farsçadan Türkçeye geçerken ''nöbet'' olarak yazılmış ve bu şekilde telaffuz edilmiştir. Nevbet, aynı zamanda askeri bando takımı demektir. İlk kez Gaznelilerde ortaya çıkan bu gelenek, Büyük Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu'nda da devam ettirilmiştir. Nevbet kelimesinin anlamını açıkladık ve nevbet çaldırma geleneğini ayrıntıları ile derledik.

Nevbet Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Nevbet Çaldırmak Ne Demek

 Nevbet sözcüğü edebi eserlerde zaman anlamında da kullanılır. Örneğin ''nevbet-be-nevbet'' zaman zaman manasına gelir.

Haberin Devamı

 Nevbet Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek? 

 Nevbet, belli başlı saatlerde, sırayla yapılan görev anlamına gelir. Osmanlı Devletinde, askeri bandonun icra ettiği müzik de nevbet olarak adlandırılırdı. 

 Nevbet Çaldırmak Ne Demek?

 Padişahın konakladığı çadırlarda ve sarayda, namaz saatlerini bildirmek amacıyla davul çalmaya nevbet çaldırmak denir. Osmanlılarda nevbet, Yeniçeri Askeri Bandosu tarafından çalınırdı. Tıpkı mehter takımında olduğu gibi nevbette de kös ve davul kullanılırdı. 

 İslamiyet öncesi Türk devletlerinde ise çeşitli törenlerde de nevbet çaldırma geleneği vardı. Bu gelenek çeşitli devletlerde farklı şekilde uygulanmıştır.