Sözlük Peştemal Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Peştemalin Özellikleri Nelerdir?

Peştemal Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Peştemalin Özellikleri Nelerdir?

26.05.2022 - 21:53 | Son Güncellenme:

Peştemal, çok eski dönemler Osman kültüründen bu yana kullanılan belden aşağıyı örtmeye yarayan elbise olarak geçmektedir. En çok kullanılan alan ise, hamam olduğu karşımıza çıkmaktadır. Peştemal nedir? Peştemal TDK sözlüm anlamı ne demek? Peştemalin özellikleri nelerdir ayrıntıları ile derledik.

Peştemal Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek Peştemalin Özellikleri Nelerdir


Peştemalin tarihi çok eski yıllara dayanmaktadır. Kadın ve erkeklerin hamama gitmeleri halinde, verilen ve yumuşak bir elbisedir. Bel altına sıkı bir şekilde sarılan peştemal, Türk kültürü açısından değeri oldukça yüksektir. Kuşaktan kuşağa aktarılan değerlerin arasında yer alan peştemal, belirli bölgelerde üretimi yapılmaktadır.

Peştemal Nedir, TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Peştemal, TDK göre ince dikdörtgen örtmeye yarayan kumaş olarak geçmektedir. Peştemalin yapımı, usta kişiler aracılığıyla yapılması önemlidir. Tamamen el ve insan gücüyle yapılan peştemal, dokuma ile gerçekleşmektedir. Peştemalin kalitesi, kullanımının süresini ve rahatlığını belirlemektedir. Kültürler arası değişmeyen, varlığını koruyan peştemal, Türk kültürü açısından olmazsa olmazı haline gelmiştir.

Peştemalin Özellikleri Nelerdir?

Peştemal, pamuk ve keten yapılması tercih edilmektedir. Yumuşak ve esnek yapısı sayesinde rahatlık sağlamaktadır. Peştemalin en önemli özelliği, el ve dokuma ile yapılmasıdır. Vücudun gözükmemesini sağlanması ve ince yapıya sahip olması, peştemalde olması gerekenlerin arasında yer almaktadır.

Peştemal, renk olarak fazla çeşitliliği olmayan sadece bir yapıya sahiptir. Kolay temizlenebilen ve kullanımı uzun olan kıyafetlerin arasında yer almaktadır. Oturma ve yaslanma halinde kişiye rahatsızlık vermemesi gerekmektedir.