Sözlük Tidal Volüm Nedir, Nasıl Bulunur? Tidal Volüm Kaç Olmalıdır?

Tidal Volüm Nedir, Nasıl Bulunur? Tidal Volüm Kaç Olmalıdır?

04.07.2022 - 15:26 | Son Güncellenme:

Hastanın her soluk ile beraber alması gereken hava hacim miktarı tidal volüm olarak bilinir. Örneğin erişkin bir insan bu noktada her nefes alışında 500 ml kadar bir hava acım miktarı elde etmesi gerekir. İşte tidal volüm hakkında merak edilen tüm detaylar.

Tidal Volüm Nedir, Nasıl Bulunur Tidal Volüm Kaç Olmalıdır

 Hastalığa bağlı olarak kişinin belirli miktarda ve her seferinde bir hava hacim miktarı alması gerekir. İşte bu hacim miktarı ise tidal volüm olarak ifade edilir. Genelde yetişkin erkek ve kadın ile birlikte çocuklarda duruma bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Haberin Devamı

 Tidal Volüm Nedir?

 Kısaca bir hastanın almış olduğu her soluk üzerinden elde ettiği hacim miktarı tidal volümdür. Bu doğrultuda hastanın nefes alışı ile akciğere geçen ve nefes alışverişi üzerinden akciğerden çıkan soluk alışverişidir.

 Tidal Volüm Nasıl Bulunur?

 Hastanın kilosu ile birlikte kilogram başına alacağı hava miktarı üzerinden tidal volüm hesaplaması yapıldı. Bu bağlamda gerekli hava miktarı kilogram üzerinden, aynı zamanda kilosu ile çarpılarak bulunur. Örneğin 85 kilogram olan bir hastanın, alacağı hava miktarı 6 ile 10 ml arasındadır. Bu bağlamda 85 ile 10 çarpımı yapıldığı zaman 850 ml ortaya çıkar.

 Tidal Volüm Kaç Olmalıdır?

 Tidal bölüm hastanın bulunduğu kilo ile beraber alması gereken hava hacim miktarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu bağlamda her iki unsurun çarpılması ile birlikte, toplamda alınacak olan tidal volüm, yani hava hacim miktarı ortaya çıkar.