Eğitim Statik Elektrik Nedir, Nasıl Oluşur? Statik Elektrik Örnekleri...

Statik Elektrik Nedir, Nasıl Oluşur? Statik Elektrik Örnekleri...

10.04.2022 - 16:08 | Son Güncellenme:

Statik elektrik, bir nesnenin ya da bir maddenin negatif veya pozitif yüke sahip olması şeklinde tanımlanmaktadır. Statik elektrik doğada kendi halinde bulunabildiği gibi birçok etkileşimin sonucunda da meydana gelebilmektedir. Peki, Statik elektrik nedir, nasıl oluşur? Statik elektrik örnekleri nelerdir sizin için tüm detayları ile derledik.

Statik Elektrik Nedir, Nasıl Oluşur Statik Elektrik Örnekleri...

Statik elektrik, metaller üzerinde sıklıkla görülür fakat anlık olarak gerçekleşen bir durumdur. Yalıtkan maddeler üzerinde meydana gelen statik elektrik uzun süreli olarak gerçekleşmektedir. Yüklerin birbiri ile etkileşimleri sonucunda meydana gelen statik elektriğin diğer bir adı ise elektrostatik kuvvettir.

Statik Elektrik Nedir?

Statik elektrik, farklı tipteki maddelerin birbirlerini etkilemeleri sonucunda meydana gelen, madde yüzeyinde dengesiz bir yük dağılımına neden olan elektriksel dengesizliktir. Statik elektriğin meydana gelebilmesi, birbirine temas eden yüzeylerden bir tanesinin elektrik akımına yüksek bir direnç göstermesine bağlıdır.

Statik Elektrik Nasıl Oluşur?

Kabuğunda az miktarlarda elektron bulunan maddeler ile elektronları zayıf bağlı olan maddelerin birbirlerine temas ettiklerinde, birinci maddeden diğer maddeye elektron geçişi gerçekleşir. Bu olaya sürtünme ile elektriklenme adı verilir. Bu olayın neticesinde iki maddeden birisi pozitif diğeri ise negatif yük ile yüklenir. Bir atamda proton sayısının elektron sayısından büyük olması atomun pozitif yüklü olduğunu, tam tersi bir durumun olması ise atomun negatif yüklü olduğunu göstermektedir. Bir insanın eli özellikle nemli ise çok pozitiftir. Teflon ise çok negatiftir.

Statik Elektrik Örnekleri

Statik elektrik doğada kendi halinde de oluşabilmektedir. Örnekler;

Haberin Devamı

Bir kişinin kapı koluna dokunduğunda çarpılması

Bulut ve yeryüzü arasında gerçekleşen yük aktarımı yani yıldırım oluşumu

Saçların taranmasının ardından tarağın ufak ve hafif nesneleri kendisine çekmesi

İki bulut arasında meydana gelen yük aktarımı yani şimşek oluşması

Yün kazakların çıkarılması sırasında kıvılcıma benzeyen küçük elektriklenmelerin yaşanması

 

 

Yazarlar