10.03.2021 - 14:22 | Son Güncellenme:
Taklidi iman, aile üyelerinden ve yakın çevreden görerek iman ve ibadet etmek demektir. Tahkiki imanda ise başkalarını taklit söz konusu değildir.
Tahkiki İman Nedir?
Tahkik kelimesi Arapça bir sözcük olan ''hakk''tan türetilmiştir. Bir şeyin gerçekliğini ve doğruluğunu araştırmaya tahkik etmek denir. Tahkiki imanda araştırma ve düşünce esastır. Bu nedenle Kuran'ı Kerim'in birçok ayetinde ''hala akletmeyecek misiniz'' diye sorulur ve insanlara düşünmeleri emredilir.
Tahkiki imanda inanç ve bilgi eşittir. Bu dereceye erişmiş olan müminler Kuran'ı Allah'ın emrettiği üzere, uzun uzun, düşüne düşüne okur. Evrenin ve kendi varlığının yaradılışı hakkında tefekkür eder.
İmanın En Üst Derecesi Tahkiki İman mıdır?
Mutasavvıflar imanın derecelerini üç kısma ayırmışlardır. Bunlardan ilkine ilmel yakin adını vermişlerdir. İlmel Yakin ile taklidi iman yakın anlamlıdır. Her ikisinde de gördüğünü taklit etme ve uygulama söz konusudur. İkinci aşama ise aynel yakin, yani görerek, müşahede ederek iman etmek demektir. Bu aşamada kul, taklidi ve tahkiki iman arasında bir derecededir.
Üçüncü ve son aşama ise Hakkal Yakin'dir. Hakka hakkıyla iman etmek anlamına gelen bu terim ile tahkiki iman aynı manaya gelir. İslam alimlerine göre imanın en üst derecesi bu mertebedir. Bu mertebeye erişmiş olan kul, Allah'ın zatına ve farklı şekillerde tecelli eden sıfatlarına vakıf olur. Bu aşamada artık şüphe yerini güçlü bir imana bırakır.