Eğitim Tematik Harita Nedir, Ne İşe Yarar? Tematik Harita Çeşitleri Nelerdir?

Tematik Harita Nedir, Ne İşe Yarar? Tematik Harita Çeşitleri Nelerdir?

07.09.2022 - 16:33 | Son Güncellenme:

Tematik haritalar yaygın bir harita türüdür. Bir tema ile fiziksel alan arasındaki ilişkiyi, örneğin ticaret kalıpları, hastalığın yayılması veya birinin pop mu yoksa soda mı dediğini göstermek için tematik bir harita kullanılır. Peki, Tematik haritalar, ne işe yarar ve çeşitleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Tematik Harita Nedir, Ne İşe Yarar Tematik Harita Çeşitleri Nelerdir

Haritalar, geçmişin genel referans haritalarından çok yol kat etti. Bir zamanlar sadece yön ve A noktasından B noktasına ulaşım için kullanılırken, günümüz haritaları her türlü veriyi ve bulguyu sergilemektedir.

Tematik Harita Nedir?

Tematik bir harita, belirli bir coğrafi alan için özel olarak temalı bir harita olarak tanımlanabilir. Tematik haritalar, belirli konular hakkında olma eğiliminde olan haritalardır. Harita yapım sürecinde konu ve konum belirlenir ve tüm tematik haritaların yapılması için gereklidir. Verileri bir coğrafi konumla ilişkilendirmek, istatistiksel verileri jeo- uzamsal verilere dönüştüren süreçtir. Hava durumu verileri, istatistiksel veriler ve temel harita haline gelen bir konum arasında bir ilişki oluştururlar.

Tematik Harita Ne İşe Yarar?

Tematik bir haritanın amacı bir şeyi açıklamaktır. Yön veya basit bir konum sağlayan belirli bir yerin geleneksel referans haritalarının aksine, tematik haritalar açıklayıcıdır. Bunu, uzamsal kalıpları ve eğilimleri belirlemek için verileri bir konumla betimleyerek yaparlar. İlişkili değişkenleri görsel olarak temsil etmeleri, bir kavramın daha iyi anlaşılmasına yol açabilecek bir konumun özelliklerinin incelenmesine izin verir.

Bu korelasyonlar ve anlayışlar, aşağıdaki dünya nüfus haritası kullanılarak uygulanabilir. Örneğin, nüfusun düşük olduğu bölgelerin nüfusu neden daha düşüktür? Gezegenin fiziksel coğrafyasına aşina iseniz, Sibirya, Amazon Havzası, Sahra, Himalayalar ve Avustralya Taşraları, az sayıda insanın yaşadığı aşırı ortamlar olarak tanımlanabilir.

Tematik Harita Çeşitleri Nelerdir?

Tematik haritaların birkaç farklı türü vardır. Bu türler;

Haberin Devamı

İzoline haritaları,

Kartogram haritaları,

Koroplet haritaları,

Dereceli sembol haritaları,

Isı haritaları,

Nokta yoğunluk haritaları

Akış çizgisi tanım haritalarını içerir.

Her tematik harita türü farklı amaçlar için kullanılır ve her birini kullanmanın artıları ve eksileri vardır.