Eğitim Teraryum Nedir, Ne İşe Yarar? Teraryumda Hangi Bitkiler Yetişir?

Teraryum Nedir, Ne İşe Yarar? Teraryumda Hangi Bitkiler Yetişir?

25.02.2021 - 17:07 | Son Güncellenme:

Gerek hobi, gerekse de sosyal hayatı geliştirme programları kapsamında hayatımıza bir yeni terim daha girdi. Bu terimin ismi teraryum'dur. Bitki türleri arasında sayılan teraryum hangi bitkileri kapsamaktadır? Bir çeşit saksı bitkisi midir? Çeşitleri nelerdir? Yetiştirilmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar ile görülen aksaklıklar nelerdir? Teraryum kabı nasıl olmalıdır? İşte teraryum hakkında derlediğimiz bilgiler.

Teraryum Nedir, Ne İşe Yarar Teraryumda Hangi Bitkiler Yetişir

Teraryum güneş ışığına ihtiyaç duymadan yaşayabilen ve hayatını sürdürebilen minik bitkilerdir. Bazen doğal olmayan türleri ile de karşılaşılabilmektedir.

Teraryum Nedir, Ne İşe Yarar?

Yavaş büyüme hızı olan ve halk arasında cüce bitkiler olarak da bilinen çok fazla suya ve güneşe ihtiyaç duymayan bitkilerin oluşturduğu bitki gurubuna teraryum denmektedir. Bu bitki çeşitleri son günler de bir hayli popüler olmaya başlamış olup, evlerimizi süslemeye başlamıştır. Gerek ev hanımları gerekse de çalışan hanımlar tarafından tercih edilir duruma gelmiştir. İş yerlerini de süslemek isteyen kişiler bu bitkilere başvurmaktadır. Çünkü hem fazla yer kaplamamakta hem de bakımı kolay olmaktadır.

Teraryumda Hangi Bitkiler Yetişir?

Bu bitkilerin yetiştirilmesi için öncelikle bu bitkiler için uygun bir kap seçimi yapılmalıdır. Kapalı durumda olan bir fanus tercih ederseniz, daha çok nemi seven bitkileri tercih etmelisiniz. Bu guruba eğrelti otu, orman sarmaşığı, peperomia ve fitonya bitkileri örnek verilebilir. Bunun dışında salaginella yosunu, Norveç yosunu, sukulent bitkileri, kaktüsler diğer teraryum bitkilerine örnek olarak sayılabilir.

Bu bitkiler çok nemli ortamlar da bırakılmamalıdır. Açık olan teraryumlar daha uygun olarak tercih edilmelidir. Sulama konusu hassasiyet gerektirir. Çok sulama ve direk su dökme bitkiye zarar verebilir. Az miktarda su, sprey şeklinde verilmelidir. Eğer bu bitkiler de çürüme tespit edilirse, bu kısımların alınması gerekir. Yoksa çürüyen kısım tüm bitkiyi sarabilir.