EğitimTerditli Dava Nedir? Şartları Nelerdir Ve Nasıl Açılır?

Terditli Dava Nedir? Şartları Nelerdir Ve Nasıl Açılır?

10.06.2021 - 03:39 | Son Güncellenme:

Terditli dava, hukuk terimi olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Bu davanın bir takım açılma şartları bulunmaktadır. Terditli dava terimi insanların merak ettiği konulardan bir tanesidir. Terditli dava nedir? Şartları nelerdir ve nasıl açılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Terditli Dava Nedir Şartları Nelerdir Ve Nasıl Açılır

Terditli dava, kademeli dava anlamına gelmektedir. Davacı olan kişi aynı davalıya birden fazla talebini aynı dava dilekçesinde sunabilmektedir. Ancak bunun için bu talepler arasında aslilikferilik bulunması gerekmektedir.

Terditli Dava Nedir?

Terditli dava açabilmek için davacı talepleri arasında hukuki ve ekonomik bağlantıların olması gerekmektedir. Mahkeme, davacının asli talebini reddetmediği sürece fer'i talebin incelenmesi ya da bir hükme bağlanması söz konusu değildir.

Davacı, birden fazla talebini aralarında aslilik-ferilik ilişkisi olması şartı ile aynı dava dilekçesinde sunabilmektedir. Bu durum terditli dava olarak isimlendirilmektedir. Terditli dava açılabilmesi için bir takım şartların yerine getirilmiş olması gerekmektedir.

Şartları Nelerdir ve Nasıl Açılır?

Terditli dava açmak için gerekli olan şartlar şu şekildedir;

Haberin Devamı

Aynı davalıya karşı ileri sürülen talepler arasında aslilik-ferilik ilişkisinin olması gerekmektedir. Bunun anlamı dava dilekçesinde öncelikle asli talep yer almalı, sonrasında ise fer'i talebin belirtilmesi gerekmektedir.

Birlikte ileri sürülen taleplerin arasında hukuki ve ekonomik bağ bulunması gerekmektedir.

Davacı terditli davada taleplerin gerçekleştirilmesi için hangi sıra ile inceleme yapılması gerektiğini belirtmiş olmaktadır. Terditli davalarda mahkemede öncelikle asıl talep incelenir. Ardından da karara bağlanır. Mahkeme, asıl talebi inceleyip karara bağlamadan fer'i kararı inceleyemez. Fer'i talebin hükme bağlanması, asli talebin esastan reddedilmiş olmasına bağlı olarak gerçekleşmektedir.

Terdtili davalarda, mahkemenin kademeli talepler içerisinden yalnızca bir tanesine karar vermesi gerekmektedir. Taleplerin terditli olmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak kararların terditli olması gibi bir durum söz konusu değildir.

Terditli dava örneği olarak; davacı miras bırakan kişinin kazandırdığı taşınmazların muvazaa sebebi ile iptal edilmesini isteyebilir. Eğer bu olmazsa tenkis kararı verilmesini isteyebilmektedir.

 

 

KEŞFETYENİ
Yine çok konuşulacak yanıt! 'Her evde ayakkabıyla dolaşılır'
Yine çok konuşulacak yanıt! 'Her evde ayakkabıyla dolaşılır'

Cadde | 30.04.2025 - 12:19

Defne Samyeli’nin kızı Derin Talu, açıklamaları ve sosyal medyadaki paylaşımlarıyla adından söz ettirmeye devam ediyor.

Yazarlar