Eğitim Tır dolusu umut taşıdılar

Tır dolusu umut taşıdılar

15.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

SosyalBen Vakfı, 10 yılda, 60 bin çocuğun hayatına dokundu. Makedonya’dan Hindistan’a 11 ülkeye ulaşan vakıf, şimdi de eğlenceli atölyelerin bulunduğu Umut Tırı’yla deprem bölgesindeki çocuklara psikososyal destek sağlıyor.

Tır dolusu umut taşıdılar

Ozan Ömer Kadüker - Kahramanmaraş merkezli depremler milyonlarca insanın hayatını değiştirdi. En çok etkilenenler arasında çocuklar yer alıyor. Öyle ki 4.3 milyon çocuk ya yakınlarını kaybetti ya evini ya da arkadaşlarını. Bölgede yaraları sarmak için devlet kurumlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşları da çalışmalarını sürdürüyor. Bu kuruluşlardan biri de SosyalBen Vakfı. Geçtiğimiz günlerde 10. yılını kutlayan vakıf, depremden etkilenen çocuklara SosyalBen Atölyeleri ile psikososyal destek sağlamak üzere hazırlanan Umut Tırı’yla şehir şehir geziyor. 

Haberin Devamı

Türkiye’nin yanı sıra nitelikli eğitime erişimde sorun yaşayan farklı ülkelerde de projeler düzenleyen vakıf, bugüne kadar Hindistan, Makedonya, Ürdün, Moğolistan gibi ülkelerin de aralarında olduğu 11 ülkede, 60 bin çocuğa ulaştı. Vakfın deprem bölgesinde gerçekleştirdiği projeleri kurucusu, Ece Çiftçi ile konuştuk.  

Köy Enstitüsü modeli 

Vakfın temellerini sosyal benliğinin ve yeteneklerinin farkında, güçlü nesillerden oluşan bir toplum hayali ile attığını belirten Ece Çiftçi, vakıf olarak yaptıkları işleri şöyle anlattı: “Aslında en basit haliyle söylemem gerekirse Köy Enstitüleri’nin modern hali olarak, 7-13 yaş aralığındaki, taşımalı eğitimle öğrenim gören çocukların, yeteneklerini keşfetmelerini, güçlendirmelerini ve ardından uzmanlar eşliğinde yönlendirilmelerini sağlayan atölye çalışmalarımızı mobil olarak köy ve ilçe merkezlerindeki okullara ulaştırıyoruz. Akranları ile eşit imkânlara sahip olmayan çocuklarımızın nitelikli eğitime erişim hakkı için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”   

Haberin Devamı

Şehir şehir geziyor 

Vakıf, şu an deprem bölgesine odaklanmış durumda. Şehir şehir gezen Umut Tırı’nın umudun sembolü olduğunu kaydeden Çiftçi, “Resim, oyun, spor, icat, müzik ve yaratıcı yazarlık atölyelerimiz ile çocuklara eğitim ve öğretim aracılığıyla psikososyal destek sağlıyoruz. Daha öncesinde de özellikle göçük altı afet zamanlarında, akut müdahale döneminin ardından harekete geçtik. Çocuklarla yürüttüğümüz atölye çalışmalarımızı ve uzman psikologlarımız eşliğinde psikososyal destek çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Tabii etkilenen alan çok geniş bir coğrafya, direkt etkilenen çocuk sayısı 4,3 milyon. Bu durumda daha farklı bir çözümle hareket etmeliydik ve o noktada Umut Tırı ortaya çıktı” diye konuştu.  

Bölgede en çok ihtiyaç olan şeyin sürdürülebilirlik olduğuna dikkat çeken Çiftçi, bu nedenle Umut Tırı’nın iki rotasının ardından bölgede sabit olacağı yerlerdeki çalışmalara başlayacağını söyledi.  

Pek çok ödülün sahibi 

Hayatı başarılarla dolu olan Ece Çiftçi bugüne kadar gerçekleştirdiği projelerle pek çok ödül aldı. 2017’deki G20 Zirvesi’nde Türkiye’yi temsil eden Çiftçi,  ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Gelecek Vadeden Genç Liderler Ödülü’nü alarak dünya listesine giren ilk Türk unvanına da sahip.