Eğitim Topoğraf Nedir, Ne İş Yapar? Topoğraf Kime Denir?

Topoğraf Nedir, Ne İş Yapar? Topoğraf Kime Denir?

12.09.2022 - 04:30 | Son Güncellenme:

Topoğraf, dünya yüzeyinin haritasını oluşturmak ve verileri görselleştirmek için bilimsel ölçüm yapan kişilerdir. Haritacılık alt disiplininde çalışır ve jeodezik araştırmalar yaparlar. Bu kişilerin Harita Mühendisliği bölümlerinden mezun olmaları gerekir. Topoğraf nedir ve kime denir sizin için derledik.

Topoğraf Nedir, Ne İş Yapar Topoğraf Kime Denir

Topoğraf olmak isteyenlerin dört yıllık Harita Mühendisliği bölümünü bitirmeleri gerekir. 2 yıllık ön lisans bölümü olan Harita Teknikerliğinden mezun olanlar da topoğraf olabilir.

Topoğraf Nedir, Ne İş Yapar?

Topoğraf, dünya yüzeyinin haritasını oluşturmak ve tüm verileri görsele dökmek için bilimsel ölçümleri yapan kişilerdir. Bu kişiler haritacılık alt disiplininde çalışır ve araştırmalar gerçekleştirir. Bu kişiler topoğrafik haritalar hazırlamak için araştırma yapar, raporlar hazırlar ve uydu görüntülerinden gelen verileri inceler.

Coğrafi bilgi sistemlerindeki yazılımları kullanır ve verimleri analiz eder. Topoğraf, elde ettiği verileri müşterilere sunmak için rapor yazar ve planların uygulanabilirliği hakkında danışmanlık yapar. Yasal mülkiyetin sınırlarını oluşturmak adına arazinin açı ve mesafe ölçümlerini yapmak da bu kişilerin işidir.

Topoğraf Kime Denir?

Topoğraf olmak isteyenlerin üniversitelerin dört yıllık Harita Mühendisliği bölümlerinden mezun olmaları gerekir. İki yıllık Harita Teknikerliği ön lisans programlarından mezun olanlar da topoğraf olabilir. Bu kişiler mesleklerini gerçekleştirmek için mesleki yeterlilik belgesine de sahip olmalıdır. Bu kişilerin matematiksel ve aritmetik hesaplama yapma, verileri anlama ve analiz etme yeteneklerinin olması gerekir.

Problemlere karşı hızlı reaksiyon almak, ekip çalışmasına yatkın olmak ve raporlama yeteneklerinin gelişmiş olması da gerekmektedir. Harita hazırlamak için rapor hazırlayan ve araştırma yapan kişilere topoğraf denir.