Eğitim Torf Nedir, Nasıl Oluşur? Torf Toprağın Özellikleri Nelerdir?

Torf Nedir, Nasıl Oluşur? Torf Toprağın Özellikleri Nelerdir?

04.03.2021 - 04:42 | Son Güncellenme:

Torf, genellikle bahçe toprağı ve gübreler ile birlikte, bitki yetiştiriciliğinde kullanılan organik bir toprak türüdür. Oluşması için yüzlerce yıl geçmesi ve toprağın fermante olmuş bitkilerin mineralleri ile beslenmesi gerekir. Humus bakımından zengin bir toprak türü olan torf, süs bitkisi yetiştiriciliğinde de sıklıkla kullanılır. Torf nedir ve nasıl oluşur? Sizin için torf toprağın özellerini detaylı bir şekilde derledik.

Torf Nedir, Nasıl Oluşur Torf Toprağın Özellikleri Nelerdir


Ülkemizde en çok torf çıkarılan şehirlerin başında Bolu, Gümüşhane ve Giresun geliyor. En fazla torf toprağı ithal eden ülkeler ise Rusya ve Ukrayna'dır.

Torf Nedir?

Torf hem her çeşit bitki yetiştiriciliğinde hem de seracılıkta kullanılan humuslu bir topraktır. Göl kenarlarına ve bataklıklara düşen yaprakların toprağa karışması ve toprağın altında yüzlerce yıl boyunca çürümesiyle oluşur.

Torf Toprağı Nasıl Oluşur?

Yağmur ve kar gibi yağış şekilleri ile yer altı sularının toprağı beslemesiyle oluşur. Genellikle göl kenarlarından çıkarıldığı için tarıma elverişli alanlarda bulunmaz. Kimyasal atıklara ve ilaçlara maruz kalmadığı için 0 organiktir.

Torf Toprağın Özellikleri Nelerdir?

1- Torf toprağı, su ve gübre ile birlikte kullanılmalıdır. Torf, gübre ve suyun, bitkilere kademeli olarak geçmesini sağlar. Bu özelliği sayesinde bitkilerim köklerini korur ve zarar görmesini engeller.

2- Torf, çürüyen bitkilerdeki minerallerin toprağa geçmesiyle oluşur. Ülkemizde ve diğer ülkelerde çıkarılan torfların bazıları binlerce yılda oluşmuştur.

3- Sebze, çiçeklik ve mantar torfu dışında çok amaçlı torflar peyzaj ve seracılık gibi alanlarda da sıklıkla kullanılır.

4- Türkiye sınırları içerisinde en çok torf toprağı bulunulan yerler Karadeniz ve Marmara Bölgesidir. Bunun nedeni Karadeniz Bölgesinin en çok yağış alan bölge olmasıdır. Marmara Bölgesi ise yeraltı suları bakımından zengindir. Bu da torf toprağı gibi humuslu toprakların oluşmasına doğrudan etki eder.