Eğitim Travertenler Nasıl Oluşur? Pamukkale Travertenleri Nasıl Oluşmuştur?

Travertenler Nasıl Oluşur? Pamukkale Travertenleri Nasıl Oluşmuştur?

24.05.2021 - 13:53 | Son Güncellenme:

Pamukkale Travertenleri, UNESCO Dünya mirasları listesine girmeyi başaran 18 özel yerden birisidir. ‘Beyaz Cennet’ ismi ile bilinen bu doğa harikası, yaklaşık bin yıldır kaplıca hizmeti veriyor. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen travertenler, yaklaşık 3 kilometre uzunluğunda, 50 metre yüksekliğinde ve 250-600 metre genişliği sahip bir doğa harikasıdır. Travertenler nasıl oluşur? İşte, tüm detaylar.

Travertenler Nasıl Oluşur Pamukkale Travertenleri Nasıl Oluşmuştur

Travertenler, çeşitli nedenlerden dolayı yaşanan kimyasal reaksiyonun sonucunda çökelme ile oluşan kayalardır. Pamukkale’de bulunan travertenlerin oluşumuna sıcak kaynak suları neden olmuştur.

Haberin Devamı

 Travertenler Nasıl Oluşur? 

 Travertenler, bir çeşit kaya çeşididir. Çeşitli kimyasal reaksiyonlar sonucunda çökelme nedeni ile oluşan kayalardır. Pamukkale'de yer alan travertenlerin oluşumuna sıcak kaynak suları neden olur. Bu kaynak suları, Antik dönemlerden beri kullanılıyor. Daha önce kanal ile travertenlerin başına geliyor ve daha sonra da kat kat dökülerek yeniden kaynağa karışıyor. Travertenler, zamanla katılaşan bir yapıya sahip oldukları için çok fazla ziyaretçi alması dokusuna zarar veriyor. 

 Pamukkale Travertenleri Nasıl Oluşmuştur?

 Denizli'de yer alan ve görenleri kendine hayran bırakan travertenler, Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren 18 yerden özel doğal güzellikten birisi olma özelliğini taşıyor. "Beyaz Cennet" ismi ile de bilinen bu doğa harikasının yaklaşık 1000 yıldır kaplıca hizmeti verdiği biliniyor. 

Haberin Devamı

 Travertenlerin oluşumu, termal sulardan kaynaklanıyor. Bölgede 33-100 derece sıcaklık aralığında yaklaşık olarak 17 adet sıcak su kaynağı bulunuyor. Termal su, kaynağından çıktıktan sonra travertenlerin bulunduğu bölgeye kadar gelir. Kaynak suyu travertenlerin katlarında çökelmeye neden olur. Suyun içinde yer alan bol miktardaki kalsiyum hidrokarbonat kaynaktan çıktıktan sonra oksijen ile temas ederek çözülmeye başlar. Teması sırasında karbonmonoksit ve karbondioksit buharlaşırken geriye kalan kalsiyum karbonat ise, çökelerek zaman içinde kaya formuna girer.

Yazarlar