Eğitim Trüf Mantarı Nasıl Yetiştirilir? Trüf Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Trüf Mantarı Nasıl Yetiştirilir? Trüf Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

26.05.2021 - 13:58 | Son Güncellenme:

Ülkemizde birçok çeşit mantar üreticiliği yapılmaktadır. Ayrıca çoğu mantarların doğal ortamlarda da yetiştiği gözlemlenmektedir. Bu mantar türlerinden bir tanesi de trüf mantarıdır. Trüf mantarı ilk olarak doğal, yani kendiliğinden yetişen mantarlar arasında idi. Ancak kıymetli bir mantar olduğu için trüf mantarı yetiştiriciliği çalışmalarına başlanmıştır? Peki, trüf mantarı nasıl bir mantarıdır? Yetişmesi hangi ortam üzerinde olmaktadır? Trüf mantarı yetiştiriciliği hakkında bilinmesi gerekeler nelerdir? İşte, trüf mantarı hakkında merak edilen hususlar.

Trüf Mantarı Nasıl Yetiştirilir Trüf Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır

Trüf mantarı genelde meşelik alanlar ile meşe ağacı köklerine yakın yerlerde yetişir. Toprak altında yetişen bir mantar olup, toprağın 5 ile 20 cm kadar derinliklerinde çıkmaktadır. Görüntü olarak bir taşı andıran trüf mantarının sert bir yapısı bulunmaktadır.

Haberin Devamı

 Trüf Mantarı Nasıl Yetiştirilir?

 Bu mantarın yetiştiriciliğinin yapılması için öncelikle iyi bir bilgi sahibi olunması gerekir. Trüf mantarının da çeşidi bulunmaktadır. Ortama en uygun seçimin yapılması başarılı bir yetiştiricilik için önemlidir. İkinci önemli olan gelişme ise uygun bir yerin ayarlanmasıdır. Yer seçimi birlikte uygun bir sera veya yapay bitki tesisinin kurulması gerekmektedir. Bölgenin hava koşulları da dikkat edilmesi gereken bir diğer unsurdur.

 Trüf Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

 Trüf mantarı yetiştirmek için aşırı sıcak veya aşırı soğuk olan iklim çeşitlerinin ve iklim geçişlerinin seçilmemesi gerekir. Trüf mantarı ağaç köklerine yakın yerlerde yetiştiği için bulunan alan ağaç köklerine yakın olmalıdır. Meşe, zeytin ve fındık ağaçları en ideal ağaçlar olarak görülmektedir.