Eğitim ‘Türkiye nüfusu giderek yaşlanıyor’

‘Türkiye nüfusu giderek yaşlanıyor’

23.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ilk Yaşlı Profili Araştırması’nın sonuçları açıklandı. Aile Bakanı Göktaş, her 4 haneden 1’inde en az bir yaşlı bulunduğunu ve Türkiye nüfusunun yaşlandığını açıkladı.

‘Türkiye nüfusu giderek yaşlanıyor’

MELTEM GÜNEŞ / ANKARA - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye’nin ilk Yaşlı Profili Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Sonuçlara göre, Türkiye nüfusu yaşlanıyor. 

Haberin Devamı

Bakan Göktaş, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile birlikte yapılan araştırmanın 50 yaş ve üzeri en az bir kişinin bulunduğu 22 bin 640 hanede gerçekleştirildiği bilgisini verdi. Göktaş, “Elde ettiğimiz bulgular, Türkiye’de yaşlı nüfusun psikolojik, sosyokültürel ve sosyoekonomik profili ile yaşam koşullarını detaylı bir şekilde ortaya koyuyor. Bulgular bizlere, yaşlıların karşılaştığı sorunlara çözüm üretmek ve yaşam kalitelerini artırmak için neler yapacağımıza dair önemli ipuçları sunuyor” dedi. 

‘Türkiye nüfusu giderek yaşlanıyor’

YÜZDE 10.4'Ü KİRACI

Araştırmanın bazı sonuçları şöyle: 

■ Akıllı cep telefonu kullanan kişilerin oranı ise yüzde 52,7. 

■ Yaşlıların yüzde 51,9’u ileri yaş dönemlerinde evinde bakım hizmeti almayı ya da gündüzlü bakım hizmeti alarak evinde kalmayı tercih ettiğini ifade etti.

Haberin Devamı

■ Yaşlı fert bulunan hanelerin yüzde 81,8’i ev sahibi, yüzde 10,4’ü kiracı. 

■ Düzenli olarak egzersiz veya spor yapan kişilerin oranı yüzde 18,3. 

■ Hipertansiyon, diyabet, kalp hastalığı, kanser, böbrek yetmezliği, inme-felç, hepatit, astım gibi kronik hastalığı olan kişilerin oranı yüzde 78,7. 

■ Yüzde 38,2’si ücretsiz seyahat hizmetini kullanıyor. 

■ Yaşlıların yüzde 44,1’i haber ve tartışma programı, yüzde 21,6’sı dizi, yüzde 15,6’sı gündüz kuşağı programlarını izliyor. 

■ Yaşlı bireylerin yüzde 32,2’si sokakta yürürken veya karşıdan karşıya geçerken düştüğünü ifade etti. 

■ Yaşlı nüfus oranının en yüksek olduğu il Sinop, en düşük olduğu il ise Şırnak.