Eğitim Üveyik Kuşu Ne Yer, Nerede Yaşar? Kısaca Özellikleri Nelerdir?

Üveyik Kuşu Ne Yer, Nerede Yaşar? Kısaca Özellikleri Nelerdir?

28.10.2021 - 03:47 | Son Güncellenme:

Üveyik, kumruları ve güvercinleri içeren kuş ailesi de Columbidae’nin bir diğer üyesidir. Kuzey Rusya ve İskandinavya’da nadir bir şekilde görülür. Türkiye ve Kuzey Afrika’da yer alan bir göçmen kuştur. Kışları, genellikle Güney Afrika geçirir. Kış aylarından kaçmak için de Afrika’ya oldukça uzun bir yolculuk yapar. Üveyik kuşu ne yer, nerede yaşar sizler için derledik.

Üveyik Kuşu Ne Yer, Nerede Yaşar Kısaca Özellikleri Nelerdir


Üveyik kuşu, diğer güvercinlere göre çok daha küçüktür. Kahverengi ve boynunun yanında bulunan siyah ve beyaz çizgili işaretler ile tanınır.

Üveyik Kuşu Ne Yer?

Üveyiklerin oldukça küçük bir kafaları ve küçük, dar gagaları vardır. Aynı zamanda kısa bacakları bulunur. Bu nedenle de yürürken kafaları ileri geri doğru sallanır. Üveyik kuşu, öncelikle de ot ve tahıl tohumları ile beslenir. Ama bunların bazıları meyveleri de yer.

Üveyik Kuşu Nerede Yaşar?

Üveyik kuşları, genellikle kentsel alanlarda ve açık ormanlık alanlarda yer alsa da, bazıları da daha yoğun ormanlık alanlarda yaşar.

Üveyik Kuşunun Kısaca Özellikleri Nelerdir?

Üveyik kuşlarının nesli tükenmesi bakımından, en az endişe verici tür olarak sınıflandırılırken, Avrupa üveyik kuşları ise, savunmasız olarak listelenir. Avrupa üveyik kuşlarının ise, Birleşik Krallıkta 1970 yılından günümüze kadar nüfusun % 98’e kadar azaldığı tahmin ediyor. Dişi bir eş seçtikten sonra, dişiler ve erkekler bitki örtüsünden yuvalar yapmak için birlikte çalışır. Her iki ebeveyn, iki ya da üç hafta sonra yumurtadan çıkan yumurtaları sırası ile kuluçkaya yatırır.

Üveyik kuşları, ince gövdeli, küçük ve orta büyüklüktedir. Bu cinsteki türlerin pek çoğunun boynunda karakteristik beyaz ve siyah bir yama bulunur. Aynı zamansa monoton sesler çıkarır. Streptopelia cinsine ait olan 13 tür vardır. Her üveyik türünün çok benzersiz özellikleri olsa da, toplu olarak üremeleri, görünümü ve davranışı belirleyen pek çok özelliği paylaşırlar.