Eğitim Wingsuit Uçuşu Nedir, Nasıl Yapılır? Wingsuit Tehlikeli Mi?

Wingsuit Uçuşu Nedir, Nasıl Yapılır? Wingsuit Tehlikeli Mi?

11.01.2022 - 15:31 | Son Güncellenme:

Yüksek bir uçurumdan ya da uçaktan atlayarak gerçekleştirilen bir spor dalı olan wingsuit, aşırı adrenalinli ve zevkli olmasına rağmen en tehlikeli hava sporu olarak bilinmektedir. Wingsuit uçuşu nedir, nasıl yapılır? Wingsuit tehlikeli mi tüm detaylarıyla derledik.

Wingsuit Uçuşu Nedir, Nasıl Yapılır Wingsuit Tehlikeli Mi

Yüzyıllardır uçma hayali kuran insanoğlu, bu hayali pek çok farklı şekilde denemiş ve yeni aletler icatlar etmiştir. Bu aletlerden bir tanesi de wingsuit kıyafetidir. Avusturya asıllı Fransız bir terzinin 1917 yılında hava sporlarına ilgi duyması ile wingsuit kıyafeti dikilmiştir. Kanatlı tulum olarak bilinen bu giysi ile wingsuit uçuşu olarak bilinen spor dalı ortaya çıkmıştır.

Haberin Devamı

 Wingsuit Uçuşu Nedir?

 Wingsuit uçuşu, havadan yere düşme hızını düşürerek yeryüzüne süzülmek için özel olarak tasarlanmış bir giysi ile yapılan hava sporudur.

 Kanatlı elbise uçuşu ya da yarasa adam atlayışı olarak da bilinen wingsuit uçuşu, paraşütle atlamanın verdiği adrenalin ve hazdan daha fazlasını sağlar. Ancak oldukça tehlikeli ve ölümcül riski yüksek bir spordur.

 Wingsuit Uçuşu Nasıl Yapılır?

 Düyanın en tehlikeli hava sporu olarak bilinen wingsuit uçuşu; dağ, uçak, tepe gibi yüksek yerlerden atlayış ile gerçekleştirilir.

 Bu atlayış için bacak ve kol gibi uzuv bölümleri hava ile şişirilmiş ancak hava geçirmeyen ve havadan yere düşme süratini düşüren özel tasarım bir giysi kullanılmaktadır.

 Wingsuit uçuşu yapan sporcunun güvenli bir iniş sağlayabilme için sırtında paraşüt bulunmaktadır. Sporcu iniş sırasında paraşütünü açar ve havadaki hızını düşürerek güvenli bir iniş gerçekleştirir.

Haberin Devamı

 Wingsuit Tehlikeli mi?

 Wingsuit sporu profesyonellerin sporu olarak da bilinir çünkü yüksek miktarda konsantrasyon gerektirir. Havada süzülme sırasında yer çekimi nedeniyle yüksek bir hız artışı gerçekleşir. Bu esnada konsantrasyonun dağılması ile dengesizlik ortaya çıkar ve bu durum da ölümcül sonuçlara yol açabilmektedir.

 İniş aşamasında paraşütün açılmaması ise en önemli tehlike durumudur. Paraşüt açılmaması sonucu ise ne yazık ki ölüm ile sonuçlanmaktadır

 Diğer bir tehlike durumu ise iniş sırasında açılan paraşüt ipinin sporcunun el veya ayak gibi uzuvlarına dolanarak sporcunun hakimiyetini kaybetmesidir.