Eğitim Yağış Rejimi Nedir? Yağış Rejimi Düzenli Ve Düzensiz Olan Bölgeler Nerelerdir?

Yağış Rejimi Nedir? Yağış Rejimi Düzenli Ve Düzensiz Olan Bölgeler Nerelerdir?

28.03.2021 - 03:32 | Son Güncellenme:

Yağış rejimi kavramı, özellikle coğrafyada sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple bu kavramın iyi bir şekilde bilinmesi öğrenciler için oldukça önemlidir. Yağış rejimi nedir? Yağış rejimi düzenli ve düzensiz olan bölgeler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Yağış Rejimi Nedir Yağış Rejimi Düzenli Ve Düzensiz Olan Bölgeler Nerelerdir


Yağış rejimi, dünyada bir bölgede mevsimlere göre meydana gelen yağışların bir yıl içerisindeki dağılımı yağış rejimi olarak adlandırılmaktadır. Yağış rejimi bu bağlamda oldukça önemli bir kavramdır.

Yağış Rejimi Nedir?

Bir alanda yağışların yıl boyunca olan durumu yağış rejimi olarak isimlendirilmektedir. Yağış, iklimin önemli elemanları arasında yer alır. Bu sebeple bir bölgenin ikliminden bahsedilirken yağış rejiminden de bahsedilmesi gerekir. Karasal iklimlerde yazın kurak olması durumunun anlatılması yağış rejimi olarak isimlendirilmektedir.

Dünya üzerinde yağışların en düzenli olduğu bölge ekvator bölgesidir. Bu bölgeni dünyanın tam ortasında yer alır. Bu nedenle iklimsel açıdan çok fazla bir değişiklik görülmemektedir. Bu da her yıl aynı miktarlarda yağışlar almasına sebep olmaktadır.

Dönence çevresinde bulunan çöllerde yağış rejimi oldukça düzensizdir. Karasal iklimlerde de mevsimler arasında yağışlarda düzensizlik görülmektedir. Ekvatorda olduğu gibi kutup bölgeleri de düzenli bir şekilde yağış almaktadır. Bu sebeple yağış rejiminin düzenli olduğunu söylemek mümkündür.

Yağış Rejimi Düzenli ve Düzensiz Olan Bölgeler Nerelerdir?

Ekvator ve ılıman okyanus iklimine sahip bölgelerde yıl boyunca yağış görülmektedir. Bu sebeple bu bölgeler yağış rejimi bakımından düzenlidir.

Savan ikliminde en fazla yağış yaz mevsiminde en yağış ise kış mevsiminde görülür. Muson ikliminde en fazla yağı yaz mevsiminde, en az yağış kış mevsiminde görülür. Akdeniz ikliminde kışın en fazla yağış, yazın ise en az yağış görülmektedir. Karasal iklimlerden en fazla yağış ilkbahar ile yaz aylarında görülürken en az yağış kıs mevsiminde görülmektedir. Çöl ikliminde ise belirli bir yağış rejimi bulunmaz. Bu sebeple bu iklimlerde yağış rejimi düzensizdir.