Eğitim Yakup Kadri Karaosmanoğlu Kimdir? Hayatı, Eserleri, Romanları Ve Edebi Kişiliği

Yakup Kadri Karaosmanoğlu Kimdir? Hayatı, Eserleri, Romanları Ve Edebi Kişiliği

04.06.2021 - 02:37 | Son Güncellenme:

Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında doğmuş ve 1974 yılında hayata gözlerini yummuştur. Türk yazarlığı ve diplomat olarak görev yapan bu yazarın makale, roman ve öykü gibi pek çok türünün olduğu bilinir. Tanzimat'tan bu yana neler yaşadığını eserlerinde sık sık anlatan Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Nur Baba, Kiralık Konak adlı romanları ile ünlüdür. Fecri Ati adlı edebiyat topluluğunun kurucusu arasında yer alan Yakup Kadri, bireyci düşünceden uzaklaştıktan sonra toplumsal konuları konu edinmiş ve eserlerinde toplumsal olaylara sık sık yer vermiştir. Felsefe ve edebiyat öğretmenliği yapan bu yazarın hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkındaki tüm önemli bilgileri sizler için derledik

Yakup Kadri Karaosmanoğlu Kimdir Hayatı, Eserleri, Romanları Ve Edebi Kişiliği


Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Türk edebiyatında değer görev ve önemli yazarlardan biri olarak kabul edilmiştir. Fecri Ati topluluğunun kurucuları arasında yer aldığı bilinir.

Yakup Kadri Karaosmanoğlu Kimdir?

27 Mart 1889 yılında Kahire'de doğan Yakup Kadri Karaosmanoğlu, öykü, makale ve roman türünde pek çok yazı yazmıştır. Babası tanınmış bir kişidir annesi ise ev hanımı olarak bilinir. İlköğrenimini Manisa'da tamamlamıştır. İzmir İdadisi'ne girdikten sonra edebiyata ilgisi olduğunu fark etti ve bu konuya yöneldi. Babasının ölmesi üzerine İzmir'de eğitimini tamamlayamadı. Neoklasizim adlı akımdan etkilenen yazar, realizmin de etkisinde kalmıştır. Gözlem açısından başarılı bir yönü bulunan bu yazarın eserlerinde kişinin fiziksel özelliklerinin yanı sıra ruh özellikleri de başarılı bir şekilde anlatılır. Türk toplumunun genel yaşam tarzına ve alışkanlıklarına yazılarında sık sık dikkat çekmiştir.

Yakup Kadri Karaosmanoğlu Edebi Kişiliği

Tanzimat Dönemi'nden Cumhuriyet'e kadar olan dönem içerisinde Türk toplumunun geçirdiği değişiklik ve farklılıklar eserlerinde yer almış ve açık bir şekilde belirtilmiştir. Fransız edebiyatının yardımı ile yazarlığa başlayan bu yazar 1920 yılından sonra özgün bir şekilde ses getirmeye başlamıştır. Pek çok konuyu, psikolojik, sosyal ve siyası gibi konuları kendine özgü bir biçimde işlediği bilinir.

Yakup Kadri Karaosmanoğlu Eserleri, Romanları

1. Nur Baba
2. Hüküm Gecesi
3. Kiralık Konak
4. Ankara
5. Yaban
6. Panorama
7. Hep O Şarkı
8. Bir Sürgün
9. Sodom ve Gomore
10. Bir Serencam
11. Zoraki Diplomat
12. Anamın Kitabı
13. Rahmet
14. Milli Savaş Hikayeleri
15. Erenlerin Bağından
16. Okun Ucundan
17. Sağanak
18. Mağara
19. Veda
20. Nirvana
21. Atatürk
22. Ahmet Haşim
23. Vatan Yolunda
24. Gençlik ve Edebiyat Hatıraları
25. Ergenekon olarak sıralanabilir.