Eğitim Yelkovan Kuşu Nedir? Kısaca Özellikleri Nelerdir?

Yelkovan Kuşu Nedir? Kısaca Özellikleri Nelerdir?

28.10.2021 - 03:43 | Son Güncellenme:

Kuş türleri iklim ve bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Ancak doğal yaşam alanlarında birçok kuş türü bulunmaktadır. Fakat belirli kuş türleri sadece tek veya belirli iklimler de yaşamaktadır. Yelkovan kuşları da bu kuş türleri arasında olan bir kuştur. Sizler için yelkovan kuşu nedir, özellikleri nelerdir hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.

Yelkovan Kuşu Nedir Kısaca Özellikleri Nelerdir


Yelkovan kuşu, Akdeniz kuşu olarak da bilinmektedir. Yüzücü kuşlar arasında yer alan bir kuş türüdür.

Yelkovan Kuşu Nedir?

Yelkovan kuşu, Procellariiformes ailesinden gelen bir kuş türüdür. Özelliği olarak okyanus kuşu olarak da bilinmektedir. Yelkovan kuşunun birçok alt türü bulunmaktadır. Son derece iyi şekilde yüzerler. Bundan dolayı dalıcı ve yüzücü kuşlar olarak da bilinmektedir.

Yelkovan Kuşu Özellikleri Nelerdir?

Yelkovan kuşu, su üzerinde yaşayan bir kuş türüdür. Kıyı ve kara bölümüne sadece üreme döneminde giderler. Kuluçka dönemi dışında, okyanusta yaşamaktadırlar. Midelerinde yağlı bir madde barındırırlar ayrıca mideleri kokar. Genel olarak bu maddeleri yavru beslenme sırasında kullanırlar. Ayrıca kendilerini korumak içinde tercih edebilirler.

Özellikle ölüm anında veya ölme tehlikesi altında kaldıklarında bu kokulu maddeyi dışarı çıkarırlar. Rahat bir şekilde uçabilirler. Göçebe kuşlar arasındadır. Koloni şeklinde yaşarlar. Genel olarak adalarda üreme işlemlerini yaparlar. Üreme sırasında yuva olarak, tavşan yuvalarını tercih etmektedirler. Tavşan yuvası olmaması halinde ise kendilerine çukur açarlar. Yumurtaları genel olarak beyaz renklidir. Tek yumurta üretebilirler.

Bu kuş türleri özellikle Avustralya bölgesinde yaşarlar. Tek eşli bir şekilde hayatlarını sürdürürler eşlerine sadıklardır. Erkekler ve dişiler dönüşümlü olarak kuluçka döneminde yatarlar. Ortalama elli gün içerisinde yumurtalar olgunlaşır. Yavruların ortalama büyüme süresi on dört haftayı bulur, sonrasında yalnız yaşamaya bırakılır. Yavru yelkovan kuşları, uçmaya başladıktan sonra annelerini takip ederek uçarlar. Belirli bir süre sonra ise doğdukları alana geri dönerler. Yelkovan kuşlarının, yer tespit etme ve yön duyguları son derece gelişmiştir.