Eğitim Yoğunluğu En Fazla Ve En Az Olan Katman Hangisidir?

Yoğunluğu En Fazla Ve En Az Olan Katman Hangisidir?

22.10.2021 - 01:40 | Son Güncellenme:

Dünyanın dışında bulunan atmosfer farklı katmanlardan oluşur. Bu katmanların her birinin kendine ait özellikleri ve görevleri vardır. Dünyanın dengesini koruyabilmeleri adına farklı yükseklikte farklı yoğunlukta bulunurlar. Sizler için yoğunluğu en fazla ve en az olan katman hangisidir detayları ile derledik.

Yoğunluğu En Fazla Ve En Az Olan Katman Hangisidir

 Atmosferin en altta bulunan katmanı troposfer, en üstte bulunan katmanı ekzosferdir. Aşağıdan yukarıya doğru stratosfer, mezosfer, termosfer ve iyonosfer katmanları bulunur.

Haberin Devamı

 Yoğunluğu En Fazla Olan Katman Hangisidir?

 Yere en yakında bulunan, içinde pek çok gazın yer aldığı katman troposferdir. Dünyanın farklı açılarında kalınlığı ve içindeki gaz miktarı değişiklik göstermektedir. Kutuplarda yaklaşık 9 km, ekvatordaysa 16 km kalınlığa sahiptir. Bu nedenle yoğunluğu en fazla olan katman troposfer katmanıdır. 

 Yoğunluğu En Az Olan Katman Hangisidir?

 Atmosferin tam ortasında bulunan ve 3. katman olarak anılan bölge mezosferdir. Kalınlığı 50 - 90 km arasında değişiklik göstermektedir. İçerisinde bol miktarda Azot ve Oksijen bulunan bu katmandaki hava basıncı oldukça düşüktür. En önemli özelliği katmandan yükseldikçe sıcaklığın azalmasıdır. Bu nedenle yoğunluğu en az olan katman mezosferdir.