Eğitim Zilyetlik Nedir? Zilyetlik Türleri Ve Örnekleri Nelerdir?

Zilyetlik Nedir? Zilyetlik Türleri Ve Örnekleri Nelerdir?

10.03.2021 - 15:37 | Son Güncellenme:

Zilyetlik, eşya hukukunda sıklıkla kullanılan bir terimdir. Arapçadan dilimize geçmiş olan bu kelime ''zi'' ve ''yed'' kelimelerinden türetilmiştir. Yed, el anlamına gelirken zi, sahip olmak manasında kullanılan bir ektir. Kelimenin sözlük anlamı ise elinde bulundurmaktır. Zilyetlik nedir ve türleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Zilyetlik Nedir Zilyetlik Türleri Ve Örnekleri Nelerdir

Zilyet ile malik kavramları sıklıkla birbirine karıştırılan iki kavramdır. Malik, sahip olan demektir. Zilyet ise bir malı ''o anda'' elinde bulunduran kişi anlamına gelir. Bu açıdan bakıldığında bir malın ya da ürünün maliki olan zilyeti, zilyeti olan da maliki olmayabilir. 

Haberin Devamı

Zilyetlik Nedir? 

Zilyetlik, bir malı geçici süreliğine elinde bulundurmak ya da kısmi haklardan faydalanarak o malı kullanmak anlamına gelir. Zilyetlik kavramı sahiplik bildirmez. Örneğin kiralanan bir arabanın sürücüsü, arabayı kullandığı süre boyunca onun zilyedi olur. Arabayı, oto kiralama hizmeti veren firmaya teslim ettiğinde zilyetlik ortadan kalkar. 

Kalemini bir yerde unutan kişi o kalemin sahibi olsa bile zilyedi değildir. Kalemi bulunan kişi ise malik olmasa bile zilyet olarak tanımlanır. 

Zilyetlik Türleri ve Örnekleri Nelerdir?  

 1- Vasıtasız zilyetlik: 

Bir eşya ya da ürünü herhangi bir aracı kurum ya da kişi olmadan, direkt kullanma durumuna vasıtasız zilyetlik denir. 

Örneğin rehin olarak verilen bir arabanın bizzat rehin alan kişi tarafından kullanılması. 

Haberin Devamı

2- Vasıtalı zilyetlik: 

 Vasıtasız zilyetlikten farklı olarak, vasıtalı zilyetlikte, eşyalar bir kurum aracılığıyla kullanılır. Örneğin kağıt üstünde başkasına ait olan bir dairenin, başka birine kiralanması. 

3- Asli Zilyetlik: 

Bir eşyanın, sahibi tarafından kullanılmasına asli zilyetlik denir. 

Örneğin: Kişinin tapusu kendi üzerine olan bir evde oturması ya da kendi adına çıkardığı bir kredi kartıyla alışveriş yapması. 

Diğer zilyetlik türleri ise feri, müşterek ve iştirak halinde zilyetliktir.