Ekonomi 15 aday girişime Turcorn desteği

15 aday girişime Turcorn desteği

06.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Turcorn 100 Programı’na seçilen ilk 15 adayı açıkladı. Kacır, “KOSGEB eliyle yürüteceğimiz Küresel Rekabetçilik Programı ile Turcorn adaylarına 50 milyon lira finansman desteği sunacağız” dedi.

15 aday girişime Turcorn desteği

Toplam değerlemesi 1 milyar doları aşan yerli girişimlere (Turcorn) yenilerini eklemek üzere başlatılan destek programında desteklenecek ilk 15 girişim belirlendi. Adaylar bir tanıtım toplantısıyla kamuoyuna duyurulurken toplantıda konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır şunları söyledi:

Haberin Devamı

“ Ar-Ge teşviklerimizden, teknopark uygulamalarımıza, TÜBİTAK desteklerinden KOSGEB programlarına ve girişim sermayesi fonlarına pek çok uygulama ve düzenleme ile Türkiye’nin teknoloji girişimlerini büyütmek için çalışıyoruz. Teknolojik dönüşüm rüzgarının tarihte hiç olmadığı kadar kuvvetli estiği bir dönemdeyiz. Bireysel yaşamımız, üretim ve hizmet sektörleri, kamu yönetimi ve toplumsal düzen teknolojik devrimle hızla dönüşüyor.”

Hedef 100 bin girişim

Türkiye’nin ulusal girişimcilik stratejisinde 2030 hedefinin 100 bin teknogirişim olduğunu hatırlatan Bakan Kacır şöyle devam etti:

“Bu hedefin bir tamamlayıcı unsuru da Türkiye’den milyar dolar değeri aşan teknoloji girişimleri çıkarmaktır. Girişimcilik literatüründe ‘unicorn’ olarak adlandırılan milyar dolar değeri aşan teknoloji girişimleri, bir girişim ekosisteminin rekabet gücünün göstergesi olarak da kabul ediliyor. 2019’da yayımladığımız 2023 Sanayi ve Teknoloji Girişimciliği stratejimizde, Türkiye’den unicorn’lar çıkaracağımızı, yani ülkemizi Turcorn’larla tanıştıracağımızı ifade etmiştik. Bugüne dek aldıkları yatırımlarda elde ettikleri değerleme milyar doları aşan 7 Turcorn’umuz oldu. Oyun, yazılım, e-ticaret ve fintek girişimleri.”

Haberin Devamı

Turcorn 100 Programı ile erken aşamayı geçmiş, hızlı büyüme potansiyeli taşıyan teknoloji girişimlerinin, daha hızlı ölçeklenmesine ve küresel pazarlara açılmasına rehberlik ettiklerini anlatan Kacır, programa bugüne kadar 72 girişimin başvurduğunu, bunların arasından 15’inin desteklenmek üzere belirlendiğini söyledi. Kacır, “Teknopazar Destek Programı ile Turcorn adayı işletmelerimizin uluslararası arenada müşteri ve yatırımcılarla yeni iş birlikleri geliştirmelerini destekleyecek, uluslararası platformlarda daha güçlü var olmalarını sağlayacağız. KOSGEB eliyle yürüteceğimiz Küresel Rekabetçilik Programı ile Turcorn adaylarına 50 milyon lira finansman desteği sunacağız.”

Belirlenen adaylar

- ACE Games (Mobil oyun geliştiricisi)

- Albert Sağlık Hizmetleri (Kronik hastalık yönetimi)

- AppsSamurai (Mobil uygulama analizi) 

Haberin Devamı

- Bulutistan (Bulut bilişim hizmetleri)

- Colendi (Finansal hizmetler platformu)

- Enqura (Dijital müşteri deneyimi geliştiricisi)

- Fazla Gıda (Gıda israfını azaltma çözümleri)

- Macellan Bilişim (Girişim stüdyosu)

- Picus (Siber güvenlik çözümleri)

- Pixery (Video ve fotoğraf teknolojileri)

- RS Research (Kanser tedavisi üzerine çalışma)

- TechSign (Dijital kimlik doğrulama çözümleri)

- Vispera (Perakende alanında görüntü işleme)

- VRlab Academy (Eğitimde sanal gerçeklik çözümleri)

- Wask (Dijital reklam yönetimi)