Ekonomi 2023 turizm rekoruna global gösterge

2023 turizm rekoruna global gösterge

21.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Berlin ve İstanbul’daki turizm fuarlarında yabancı iş ortaklarının yoğun ilgisiyle karşılaşan Türk turizmciler, 2023 yılı turizm geliri ve turist sayısı hedeflerine ulaşmak için bunları güçlü bir gösterge olarak kabul ediyor.

2023 turizm rekoruna global gösterge

DUYGU ERDOĞAN - Dünyanın iki önemli turizm fuarı arka arkaya gerçekleşti. Mart ayında ITB Berlin, nisan ayında ise EMITT İstanbul fuarları uluslararası turizm paydaşlarını bir araya getirdi. Turizmin tüm dünyada nabzını tutan fuarlar, 2023 yılına dair genel öngörüleri de sunmuş oluyor. 2023 yılının seyahat endüstrisi için pandemi ardından yeni rekor gelişmeler getirebileceği konusunda sektör hemfikir. Geç açılan Asya/Pasifik ve Çin ile birlikte bu hareketin daha da güçlenmesi bekleniyor. Türk turizmcilerin her iki fuardan aldıkları dönüşler de ülke için farklı bölgelerden turist hareketinde artış olacağını gösteriyor. Doğu ve Kuzey Avrupa yükselişi başta olmak üzere özellikle yaz sezonunda hareketli geçecek günler şimdiden görünüyor. 

Haberin Devamı

Türkiye 2022’de rekorunu yeni bir seviyeye taşıyarak 46.3 milyar dolar turizm geliri elde etmişti. Yabancı turist sayısı ve turizm gelirinde 2023’te ise yine rekor hedefleri bulunan Türkiye, 60 milyon turist sayısına ulaşmayı ve 56 milyar dolar turizm geliri sağlamayı hedefliyor.

‘Beklentilerimiz güçlendi’

ITB Berlin’de yaptıkları ikili görüşmeler, heyetler arası görüşmeler ve yurt dışı seyahat acentelerinden aldıkları dönüşlerin Türkiye için çok olumlu olduğunu vurgulayan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, EMITT İstanbul’da da sektörün nabzını tuttuklarını söyledi. Bağlıkaya, “EMITT süresince gerçekleştirdiğimiz temaslar ve görüşmeler, hem yurt dışından ülkemize olan talebin olumlu seyrettiğini, hem de iç turizmdeki gelişimin sürdüğünü gösterirken; 2023 yılında turizm açısından hedeflediğimiz seviyelere ulaşma beklentimizi de güçlendirdi” dedi.

Haberin Devamı

‘Talep çok yüksek’

Kendi alanında dünyanın en büyük 5. fuarı olan EMITT İstanbul’un 26. kez kapılarını açtığı bu yıl Jolly geleneksel basın buluşmasını düzenledi. Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, 2022 yılının Türk turizmi için oldukça başarılı geçtiğini anlatırken, gerek ITB Berlin, gerekse EMITT’ten aldıkları dönüşlerle 2023 için yüksek talep öngörüsünde olduklarını ifade etti. Vardar, “ITB Fuarı’nda ilgiyi çok net gördük. Özellikle Avrupa’dan Türkiye’ye olan talep çok yoğun bir şekilde devam ediyor. İngiliz pazarı da aynı şekilde yoğun. Rus pazarının satışları bugün itibariyle geçen seneyi geçmiş durumda ve talep yoğunluğu hala çok güçlü bir şekilde ilerliyor” diye konuştu.

‘Hedeflere ilerliyoruz’

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, fuarlardan aldıkları dönüşlerin Türkiye’nin turizm hedeflerini desteklediğini söyledi. Kavaloğlu, “Antalya özelinde, 15 milyon turistin üzerine çıkacağımızı öngörüyoruz. İngiltere ve Almanya pazarlarının geçen yıla göre artı sayıda turist göndermesini bekliyoruz. Rusya-Ukrayna geriliminin etkilerinin azalmasıyla birlikte Rusya’dan gelişlerde de artışlar görülüyor. Yıl genelindeki veriler, 2019 yılını aratmayacaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ülke genelinde 2023 için açıkladığı 56 milyar dolar turizm geliri, 60 milyon turist hedefine doğru ilerliyoruz. Yeni bir rekor yılı yaşayabiliriz” dedi.