Ekonomi 235 milyon liralık ‘akıllı ev’ konsepti

235 milyon liralık ‘akıllı ev’ konsepti

19.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Son yıllarda proje atağına geçen Demir İnşaat, yeni projesi Demir Romance’ı ‘akıllı ev’ konseptinde hayata geçiriyor. Beylikdüzü’nde gerçekleştirilen projede, birçok sistem tek tuşla kontrol edilebilecek

235 milyon liralık ‘akıllı ev’ konsepti

Son yıllarda yaptığı lüks konut projeleriyle adından sıkça söz ettiren Demir İnşaat, yeni projesi Demir Romance için Beylikdüzü’nü seçti. Aşk-ı İstanbul mottosuyla inşa edilen proje, Beylikdüzü’nde yapılan ilk akıllı ev projesi olmasıyla da dikkatleri üzerine çekiyor.
Demir İnşaat’ın Beylikdüzü’nün ‘Akıllı Ev’ teknolojisine sahip ilk projesi Demir Romance ile bölgeye yepyeni bir değer katmayı amaçladığını belirten Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, projedeki her konut birimine uygulanacak sistem ile konut sahiplerinin evlerindeki tüm aydınlatma, ısıtma/soğutma gibi sistemlerin kontrolünü tek bir tuşla sağlayabileceklerini söyledi.

Yüzde 1 KDV
2005 yılından itibaren Beylikdüzü’nde konut projeleri hayata geçirdiklerini belirten Demir, Narçiçeği, Günışığı, Ayışığı Halting ve Nisan 2013’te teslim edilmesi planlanan Ayışığı Vadi Evleri’nden sonra Demir Romance için de bu bölgeyi seçtiklerini dile getirdi.
Beylikdüzü’nün çok hızlı bir gelişim atağına geçtiğini ifade eden Demir, “Metro hattıyla da bölge daha fazla gelişecek” dedi.
Projenin arsasını 2011’de aldıklarını ifade eden Demir, bir senelik etüt çalışmasından sonra Kasım 2012’de temelleri atılan projeyi 2015 sonu gibi teslim etmeyi planladıklarını söyledi. Demir, daha önceki projelerinde erken teslim olanağı yakalayabildiklerini belirterek, “Umarım Demir Romance’ı da daha erken bitirerek, 2015’in sonu değil başı gibi teslim edebiliriz” dedi. Demir, projenin yatırım maliyetinin ise toplam 235 milyon lira olduğunu vurguladı.
Projede yüzde 40-50 oranında prim öngördüklerini ifade eden Demir, “Bir önceki projemiz Ayışığı Vadi Evleri’nde yüzde 50-55 oranında prim öngörüyorduk. Yüzde 75 prim yaptı. Demir Romance da tahminlerimizin üzerinde prim yapacak” diye konuştu.
Projedeki konut fiyatlarının 179 bin 400 liradan başladığını belirten Demir, projede yüzde 1 KDV uygulandığını söyledi.

Haberin Devamı

28 villaya yer verecek
35 bin metrekare alanda inşa edilen projenin, 22 bin metrekaresi yeşil alana ayrılıyor. 7 blok üzerinde yükselecek Demir Romance’ta, 1+1’den 4,5+1’e kadar çeşitli büyüklük ve özelliklerde 776 konut, 60 ticari alan ve 28 villa yer alacak. Akıllı ev konseptinde hayata geçirilen projede, bina otomasyon sistemi ile trafik takip edilebilirken, spada yer ayırtılabilecek, faturalar yatırılabilecek ve taksi çağırılabilecek.
Demir Romance’ın sosyal donatıları içinde ise, yüzme havuzu, tenis kortu, squash, dans eğitim merkezi, kreş ve yer alacak.

Hadımköy’e hem konut hem işyeri
Firmanın yeni projelerine değinen Hamit Demir, Hadımköy’de yeni bir projeye başlayacaklarını anlatarak, “125 bin metrekare inşaat alanına sahip projede 500 daire yapacağız. 18 işyerinin bulunacağı projenin satılabilir alanı da 70 bin metrekare olacak” diye konuştu. Demir, projenin yatırım maliyetinin ise 160 milyon lira olacağını belirtti. Demir, ayrıca Anadolu illerine yatırım yapacaklarını belirterek, “İç Anadolu, Ege, Akdeniz bölgelerinde ve yurtdışında da yatırımlar yapacağız. Ankara, İzmir ve Antalya’yla ilgileniyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ukrayna’ya karma proje
Demir İnşaat’ın yurtdışı faaliyetlerine de değinen Hamit Demir, şunları dile getirdi: “2008’ yılında Kiev’de 530 dönümlük bir arsa aldık ama Avrupa krizi Ukrayna’yı da etkiledi. Biz de bekleme kararı aldık. 1 ay kadar önce tekrar harekete geçtik. Vinnitsa’da 22 dönümlük bir başka arazimiz daha var. 2014’te burada otel, AVM ve konut üçlüsünden oluşan bir proje gerçekleştirmek istiyoruz. Önümüzdeki yıllarda yurtdışında da söz sahibi olmak istiyoruz.”

% 8’i yabancıya satıldı
Demir Romance’ta kalite standartlarını en üst düzeyde tuttuklarını vurgulayan Demir İnşaat Genel Müdürü Hakan Ocak, firmanın 2013 ve 2014 yılında toplam 700 milyon liralık yatırımı olacağını belirtti.
Projede ön talep sürecinin tamamlanarak resmi satış sürecine başladıklarını belirten Demir İnşaat Pazarlama ve Satış Müdürü Ferda Deveci de, “Ön talep toplama sürecinde projenin yüzde 50’si için talep aldık. Bu taleplerin yüzde 20’sini ise kesin satışa çevirdik” dedi. Demir Romance için Ortadoğu, Rusya ve İngiltere’den talep geldiğini belirten Deveci, şu ana kadar yüzde 7-8 oranında yabancıya konut satıldığını ifade etti. Deveci projedeki ticari birimlerin metrekare fiyatlarının ise 5 bin liradan başladığını belirterek, büyüklüklerinin 25 ile 800 metrekare arasında değiştiğini söyledi.

Haberin Devamı

Oturma izni uzadı yabancının ilgisi arttı

Yabancılara 1 yıllık oturma izni verilmesinin ardından konuyu değerlendiren TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tosun, geçen 11 aylık dönemde 13 bin 303 kişinin Türkiye genelinde 12 bin 512 adet arsa ve daire satın aldığını belirtti. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre 18 Mayıs 2012 ile Nisan 2013 tarihleri arasında 2 bin 522 arsa satışı gerçekleştirildiğini söyleyen Tosun, “Aynı dönemde yabancılara 9 bin 990 konut satıldı. Gayrimenkul alımında Almanya, Rusya, İngiltere, Norveç, Suudi Arabistan, İsveç ve Kuveyt gibi ülkelerin vatandaşları öne çıktı” dedi.
Mütekabiliyetin ardından yabancıların ilgisinin arttığını dile getiren Tosun, “Ancak yine de yasadan önce olduğu gibi ilk üç sıra Alman, Rus ve İngiliz vatandaşlarında. Özellikle, Körfez ülkelerinden gelen talepler sektöre umut dağıtıyor” diye konuştu.
Tosun, “Ortadoğu’da yaşanan kaostan sonra yatırımcıların paralarını güvenli piyasalarda kullanmak isteyeceği fikri ön plana çıkmakla beraber, Ortadoğu ülkelerinin Türkiye’ye kültür olarak duyduğu yakınlık da ana faktör olarak öne çıkıyor” dedi.
Tosun, Türkiye’de gayrimenkul satın alan yabancılara sağlanan 1 yıllık ikamet izninin şartlarından birinin Türkiye’de kalacağı adres bilgilerini verme zorunluluğu olduğuna dikkati çekti.

Haberin Devamı

‘10 milyar liralık beklentimiz var’
Resmi veriler incelendiğinde, 2005-2008 yılları arasında yabancılara konut ve arazi satışından 3 milyar dolar gelir elde edildiğini vurgulayan Tosun, şunları söyledi:
“Bu rakamın küresel kriz zamanına denk gelen 2008-2010 yılları arasında 1,8 milyar dolara gerilediğini ve 2011 yılında ise 2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini, yasadan sonra ise 2 milyar 600 milyon çıktığını görüyoruz. Beklentiler, bu rakamın 2013 yılından itibaren yıllık ortalama 5 ila 10 milyar seviyesine oturması üzerine. Yasal prosedürler dışındaki en büyük engel olarak görünen ikamet izninin 1 yıla çıkması satışlarda ivme yakalanabilir.”

Haberin Devamı

1+1 örnek daireyi görücüye çıkardı

Kağıthane’de konumlandırılan Vera Residence projesinin Arton Mimarlık tarafından tasarlanan 1+1 örnek dairesi görücüye çıktı. 1+1 ve 1+0 daire tiplerinin ağırlıkta olduğu proje Vera Grup tarafından hayata geçiriliyor.
Vera Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yılmaz, “Eskiden 3+1 dairelerden küçük dairelere talep çok zayıfken, son yıllarda 1+1 ve 1+0 gibi dairelere yoğun talep gelmeye başladı” dedi.
Vera Residence projesine gelen talepten memnun olduğunu belirten Yılmaz, “Kağıthane’nin en hızlı gelişen noktasında inşasına devam ettiğimiz Vera Residence projemizle yoğun bir ilgi gördük. Bölgenin yatırım potansiyeline inancım tam. Bu nedenle aynı bölgede iki proje daha yapacağız” dedi.
Projenin satış ve pazarlamasını üstlenen Kronos Gayrimenkul firmasının yönetici ortağı Samim Hatipoğlu, Vera Residence projesinde Arap yatırımcılardan yoğun ilgi olduğunu belirtti. Arapların daha çok üst katta yer alan penthouse tipi büyük dairelerden aldıklarının da altını çizdi.

14 ay sonra teslim
Projeye Arton Mimarlık ile yapılan işbirliğinde neo klasik tarzda kütüphaneler, odalar arası dönen televizyonlar, çift taraflı şömineler gibi öğeler eklendi. İsteğe bağlı dairelere eklenebilen bu öğeler sayesinde yoğun talep gören proje, 14 ay sonra teslim edilecek.

‘KDV artışının meyvelerini ofis yatırımcıları topluyor’

Konutta KDV artışına ait yasanın yürürlüğe girmesi ile yüzde 1 olan konut KDV’sinin yüzde 18’e kadar çıktığını hatırlatan Gürallar Yapı Genel Müdürü Evrim Karayel, KDV artışının yeni ruhsat alınmış konut projelerinde yatırım maliyetlerini artırdığını söyledi.
Ticari ofis projelerinde zaten yüzde 18 olan KDV oranında herhangi bir değişiklik olmadığı için yatırımcılara ek bir maliyet binmeden satışların devam ettiğini ifade eden Karayel, “Yüzde 18 KDV’yi ödeyecek yatırımcı konut yerine ofis yatırımına sıcak bakmaya başladı” dedi.
Kartal’da gerçekleştirilen ofis projesi Lapis Han’da konuttaki KDV artışının olumlu sonuçlarını toplamaya başladıklarını anlatan Karayel, “Gayrimenkul yatırımcıları zaten yüzde 18 KDV ödeyecekse neden konuta yatırım yapsınlar, konut almak yatırım yapmak değil. Gerçek gayrimenkul yatırımı tüm dünyada kabul gördüğü gibi ticari gayrimenkule yapılan yatırımdır. Bugüne kadar KDV avantajından yararlanan konutlardaki satış ivmesi giderek yavaşlayacak ve artık yatırımcılar ofislere yatırım yapmaya başlayacaklar” dedi.
Karayel, “Müşterilerin bir kısmı yüzde 18 KDV’yi konuta ödemek istemedikleri için ticari ofis yatırımını seçiyor” dedi.

Servet GYO’nun halka arzı tamamlandı

Sinpaş Grubu’nun iştiraki olan Servet GYO’nun halka arzı sonuçlandı. Yatırımcılardan arzın üzerinde talep geldi. En büyük talep ise BİM’in patronlarından Mustafa Latif Topbaş’tan geldi. Kamuyu Aydınlatma Platformu’ndaki sonuçlara göre firmanın 13 milyon lira nominal tutarlı arzına karşılık 447 yatırımcıdan 14 milyon 228 bin 814 lira nominal tutarlı talep geldi.
Halka arz sonucuna göre 444 yatırımcıya 13 milyon lira nominal tutarlı dağıtım yapılırken, payların 12 milyon 22 bin 400 liralık kısmı yurt içi bireysel yatırımcıya, 977 bin 600 liralık kısmı ise yurtiçi kurumsal yatırımcıya yapıldı. Firmanın halka arz töreninde Sinpaş Yapı Genel Müdürü Ahmet Çelik, “Boğa borsada gücün simgesidir. Biz de borsanın boğası olacağız” diye belirtmişti.

Gine’den TOKİ’ye işbirliği teklifi geldi

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’ndan (TOKİ) yapılan açıklamaya göre, Sano ve Gine Ankara Büyükelçisi Daouda Bangoura, TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Murat’ı ziyaret etti. TOKİ ile işbirliği içerisinde olmak istediklerini vurgulayan Sano, “580 bin konut yapan TOKİ’nin deneyimlerinden faydalanarak, vatandaşlarımıza daha iyi yaşam şartları sunabiliriz” dedi.
TOKİ Başkan Yardımcısı Murat da kurumun kamuya ait arsaları Hazineden bedelsiz veya düşük bedelle alıp, buralarda yüksek gelir grubuna yönelik konut ürettiklerine dikkati çekerek, satışın geliriyle yoksul ve alt gelir grupları için projeleri finanse ettiklerini anlattı.

Düşük peşinat ya da düşük taksit olanağı

Sur Yapı, Bahçelievler Bölgesi’ndeki Corridor projesi için yeni bir kampanya başlattı. Sur Yapı’nın Corridor kampanyası kapsamında, 42-337 metrekare aralığında değişen rezidans daireleri stüdyo, 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1’e varan tüm daire seçenekleri, müşterilerin tercihine göre düşük peşinat ya da düşük taksit kolaylıklarıyla sunuluyor.
Kampanyaya özel olarak yüzde 5 indirim oranına tamamı peşin ve kredili ödemelerde yüzde 10 ilave indirim fırsatının da eklenmesiyle, düşük peşinatlı ödeme modelini seçildiğinde 157 metrekarelik 3+1 bir daireyi aylık 3 bin 841 lira taksitle satın alınabiliyor.

Projede peşinatı teslim tarihine kadar öteliyor

Hasoğlu Yapı, Beylikdüzü’nde konumlanan projesi Newista Residence için bahar kampanyası başlattı. Kampanya kapsamında, projeden Nisan ayında ev sahibi olmak isteyenler, peşinatı taşındıktan sonra ödemeye başlayacaklar. Buna göre, Metrobüs İstasyonu’nun ve E-5 Otoyolu’nun yanı başında yer alan projede peşinat, projenin teslim tarihi olan 2014 yılına erteleniyor.
1+0, 1+1, 2+1 ve 3+1 daire seçenekleri sunan projede ev temizliğinden oda servisine, resepsiyon hizmetinden valeye kadar farklı hizmetler sunuluyor. Projenin sosyal donatıları arasında yüzme havuzu, fitness center, sauna yer alıyor.