Ekonomi 25 ülkeye ‘küp’ domates satıyor

25 ülkeye ‘küp’ domates satıyor

06.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Domatesi katma değerli ürüne dönüştürerek, üretiminin yüzde 90’ını yurt dışına gönderen Merko Gıda, Frigo Pak hamlesiyle hızlı büyüme peşinde.

25 ülkeye ‘küp’ domates satıyor

Yılda 2 milyon tonu aşkın domatesi; konserve, salça ve küp domates gibi katma değerli ürüne dönüştüren Türkiye, sanayi tipi domates üretiminde Avrupa’da 3’üncü, dünyada ilk 5 üreticiden biri konumunda. Bu pazarın 40 yıllık oyuncusu Merko Gıda, domateste yakaladığı büyümeyi; 8.5 milyon dolar yatırımla yüzde 25’ini satın aldığı Frigo Pak ile narenciyede sürdürme peşinde. Bu yılki üretiminin yüzde 90’ını ihraç etmeyi hedefleyen Merko Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkanı Alistair Baran Blake, “Bursa’daki fabrikamızda işlediğimiz küp domates ve salçayı 25’in üzerinde ülkeye ihraç ediyoruz. İhracat hacmimiz bu yıl yüzde 90’a ulaşacak” dedi.

Haberin Devamı

1000 KİŞİLİK İSTİHDAM

Mustafakemalpaşa’da kurulu 75 bin metrekarelik fabrikasında küp domates, salça ve konserve domates alanında yıllık 180 bin ton kapasiteyle üretim yaptıklarını anlatan Blake, şunları kaydetti: “Günde 3.400 ton domates işliyoruz. Sezonluk işçilerimizle birlikte 1000 kişiye istihdam sağlıyoruz. Ürettiğimiz katma değerli domatesin ihracatının sadece bu yıl ülke gelirine katkısı ise 330 milyon TL’yi aşacak.”

Şirket cirosunun düzenli artış eğiliminde olduğunu söyleyen Blake, bu istikrarlı ciro artışında en büyük payın sürdürülebilir ihracat olduğuna dikkat çekti. Blake şirket olarak, Knorr, Cargill, Nestle, Unilever, Coca-Cola ve Campbell gibi küresel gıda devlerine küp domates ve salça ihracatı yaptıklarını anlattı.

Haberin Devamı

Blake şöyle devam etti: “Türkiye’nin küp domates ihracatının büyük bir kısmını biz yapıyoruz. İhracat adreslerinin başında Ortadoğu var. Katma değerli domates mamulleriyle 15 yıl önce tanışan Uzakdoğu ise artan tüketimiyle pazarımızı hareketlendirmiş durumda. Mesela Uzakdoğu’da özellikle Japonya’da en fazla tüketilen ürünlerin başında domates suyu var. Uzakdoğu’nun bu ilgisi Türkiye için kaçırılmayacak bir fırsat.”

Domatesin Türkiye’nin yanı sıra Ortadoğu ülkeleri ve Yunanistan’da salça, Amerika’da ise pizza veya makarna sosu olarak tüketildiği bilgilerini paylaşan Blake, “Farklı ülkelere de ihracat atılımımız sürüyor. Güney Kore’den Avustralya’ya, Afrika’dan Sudan’a kadar dünyanın farklı coğrafyalarına katma değerli Türk domatesini ulaştırıyoruz” dedi.

25 ülkeye ‘küp’ domates satıyor

Alistair Baran Blake

SALÇADA AVRUPA ENGELİ KALKAR MI?

Bu yıl Avrupa merkezli salça birliği AMITOM’un ilk Türk başkanı olan Baran Blake, Türkiye’nin yaklaşık 20 yıldır Avrupa’ya salça ihracatında birtakım yasaklamalar ve engeller yaşadığını hatırlatarak, “Avrupa’nın, ihracat pazarına yeniden kazandırılması Türkiye salça üretimi için önemli bir ivme yaratacak” dedi.

YATIRIM-İHRACAT HAMLESİ SÜRECEK

Merko Gıda’nın bünyesinde faaliyetlerini sürdürmeye hazırlanan Frigo Pak Gıda, 2021’i 160 milyon TL ciro ile kapatmıştı. Blake, “2022 bizim için gerçekten tarihi bir yıl. Satın alma, yatırım ve ihracat atılımıyla artık sektörümüzde farklı bir yerdeyiz” dedi. Blake, konuşmasına “Üretimin yüzde 97’sini AB ülkelerine ihraç eden Frigo Pak, yüksek döviz geliriyle de Merko Gıda’ya önemli bir ivme katacak. Ayrıca üretime aldığımız 14 tane ürün var. Bu ürünleri de yavaş yavaş piyasaya sürüyoruz. Önümüzdeki dönemde odağımızda yatırım ve hızlı büyüme var” diye devam etti.

Blake, “Yeni dönemde ‘Freeze Dry’ teknolojisiyle yaş sebze ve meyvelerin dondurulup kurutularak ihracat odaklı iş modelinin hayata geçirilmesine yönelik çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.