Ekonomi 3 dakikada 1 siber saldırı! Mobil tehlike

3 dakikada 1 siber saldırı! Mobil tehlike

06.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de 3 dakikada 1 siber saldırı gerçekleştiğini belirten Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu, kurdukları merkezle şüpheli olaylara 7/24 müdahale ettiklerini söyledi.

3 dakikada 1 siber saldırı Mobil tehlike

Mithat Yurdakul / ANKARA - Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu, Türkiye’de 3 dakikada bir siber saldırı gerçekleştiğini, en fazla siber saldırıya uğrayan sektörlerin başında e-para ve e-ticaret sitelerinin geldiğini söyledi. Kestioğlu, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile de bir çalışma yürüttüklerini belirterek, kamunun da bulut altyapısına geçmesiyle ilgili hazırlık olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Kestioğlu, Vodafone Business’ın yeni Siber Güvenlik Operasyon Merkezi’ni gazetecilere tanıttı. Merkezde, işletmelerdeki siber olayların izlemesini, raporlamasını ve şüpheli olaylara anında müdahalenin 7/24 esasıyla sağlandığını belirten Kestioğlu, “kullandığın kadar öde” modeliyle şirket ve kurumlara bilişim teknolojisi desteği verdiklerini kaydetti. Yapay zeka ve 5G teknolojisiyle dijital veri miktarının arttığını, web tabanlı uygulamaların daha çok bulut sistemini kullanmaya başladığını, etkileşimin artmasıyla da güvenlik açığı oluştunu söyledi. Kestioğlu, “Bu yıl dünyada 2023’te siber suçların maliyetinin 8 trilyon doları, 2025’te de 10 trilyon doları aşması bekleniyor. WatchGuard’ın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’de her 3 dakikada bir kötü maksatlı siber atak gerçekleşiyor. İlk 6 ayda yaklaşık 684 bin civarında kötü amaçlı atak gerçekleşmiş. Her ölçekten şirket siber atağa maruz kalıyor. Bu ataklar geçen yıla göre yüzde 160 artmış” dedi.

Haberin Devamı

Mobil tehlike

Kestioğlu, Türkiye’de en fazla siber saldırıya uğrayan sektörlerin başında e-para ve e-ticaret sitelerinin geldiğini, şifreyle giriş yapılan platformların atağa maruz kalabildiğini kaydetti. Kestioğlu, “Mobil aplikasyonlar çok fazla saldırıya uğruyor” diye konuştu. Fabrika gibi kapalı sistemlerin uluslararası network’lere açık olmadığı için riskin daha düşük olduğunu belirten Kestioğlu, evden çalışan bankacılar gibi kesimlerin tehlikeye açık olduğunu vurgulayarak, “Network’te bir kapı açıyorsunuz ve bu bir zaafiyete neden olabiliyor” şeklinde konuştu.

Deprem önlemi

Özlem Kestioğlu, İstanbul merkezli bir şirket olmalarına rağmen Ankara’da güçlü bir merkez planladıklarını aktararak, “Sadece olası depremi değil herhangi bir krizi daha iyi yönetecek ilave kadrolarımızı buraya aldık. Olası bir krizi bu merkezimiz İstanbul’da hiç kimse olmasa da sıfırdan yönetebilecek” ifadelerini kullandı. Kestioğlu, İstanbul’daki veri merkezinde bulunan şirketlere ait yedek sistemlerinin İzmir, Ankara gibi farklı lokasyonlarda yedeklendiğini kaydetti.