Ekonomi 30 yıl önce yaptığı fabrikayı yıkıp rezidansa dönüştürdü

30 yıl önce yaptığı fabrikayı yıkıp rezidansa dönüştürdü

14.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Teknik Yapı, Kadıköy, Kartal ve Tuzla’daki dönüşüm projelerinin ardından Halkalı’daki projesini satışa çıkardı. Bu kapsamda 1982 yılında kendisinin inşa ettiği fabrikayı yıkan Nazmi Durbakayım, Metropark projesini hayata geçiriyor

30 yıl önce yaptığı fabrikayı yıkıp rezidansa dönüştürdü

Kadıköy, Kartal ve Tuzla’da önemli sivil dönüşüm projeleri hayata geçiren Teknik Yapı, Avrupa yakasında Halkalı’da dönüşüme başladı. Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım, genellikle Anadolu yakasında projeler geliştirdiklerini ve zaman zaman da Avrupa’da inşaatlar yaptıklarını belirterek, Metropark projesiyle birlikte Avrupa yakasında kalıcı olduklarını söyledi. Bu yakada yeni projeler geliştireceklerinin bilgisini veren Durbakayım, 1982 yılında inşa ettikleri Bahariye Halı Fabrikası’nı yıkıp yerine 1.272 daireden oluşan yeni bir proje yaptıklarını kaydetti. Durbakayım, İkitelli’de yer alan diğer Bahariye fabrikasının dönüşümü için de görüşmelerinin sürdüğünü açıkladı.
Durbakayım, yaklaşık 350 milyon liralık ciro büyüklüğüne sahip Teknik Yapı Metropark’ın, sivil dönüşümün çok iyi bir örneği olduğunun altını çizerek, “Raylı sistem buradan geçiyor. Lokasyon olarak çok iyi bir noktada. Ayrıca bolca yeşil alan yarattık bu nedenle projenin adını Metropark koyduk” dedi.

‘Halkalı’da rekabet edeceğiz’
Metropark’ın konut, rezidans, homeofis ve ticari ünitelerden oluşan karma bir proje olacağını belirten Nazmi Durbakayım, “Bugüne kadar proje yaptığımız her bölgedeki ilk marka olduk. Şimdi ise kentsel dönüşümün yoğun olduğu bir bölgeye geldik. Burada da yatırım amaçlı daire almak isteyen müşterilerimizin prim beklentilerini karşılayan rekabetçi fiyatlarla satışa çıktık. Halkalı’ya rekabet etmek için gidiyoruz” diye konuştu.
Projenin Mayıs 2013’te başlayıp Kasım 2015’te biteceğini vurgulayan Durbakayım, “30 ayda teslim etmeyi planlıyoruz ama diğer projelerde olduğu gibi erken teslim yapmak için çalışacağız” dedi.
Teknik Yapı Metropark projesinde 6 dikey, 6 yatay blok olacak. İki blok 38 ve 36 katlı olurken, diğer dördü ise 25 katlı olacak. İki kule tamamıyla homeofis tarzında olacak. Diğer daireler ise sadece konut amaçlı inşa edilecek.

Haberin Devamı

1+1’ler çoğunlukta
Projedeki daireleri 95 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa çıkardıklarını belirten Teknik Yapı Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, faizlerin düştüğünü belirterek, bankalardan 60 aya kadar yüzde 0,69 oranından kredi kullandırdıklarını söyledi.
Projedeki 1+0 dairelerin 28-37, 1+1’lerin 53-89, 2+1 dairelerin 97-121, 3+1’lerin 133-152 ve 4+1 dairelerin ise 164 metrekare olduğunu belirten Umut Durbakayım, projedeki 30 ticari üniteyi de daha sonra satışa çıkaracaklarını kaydetti.

Arsa kendine ait
1970’li yıllardan beri Nazmi Durbakayım başkanlığında önemli projeler geliştiren Teknik Yapı’nın Halkalı’daki projesinin uzun bir dönüşüm öyküsü var. İstanbul’un sanayi bölgesi olarak bilinen Haliç’teki fabrikaların taşınmasında öne çıkan Halkalı’daki Bahariye Mensucat fabrikasını inşa eden Teknik Yapı, aradan 30 yıl geçtikten sonra fabrikanın arsasını satın alarak, yeni bir karma projenin inşaatına başladı.

Haberin Devamı

Engelliyi düşündü
Metropark’ta fitness, Türk hamamı, sauna, masaj odaları, yüzme havuzları, basketbol sahası yer alacak. Dairelerdeki ferahlığı artıracak bir unsur ise giydirme cephelerdeki renkli camlar olacak. Camlardan en az bir tanesi dışa açılacak. 1.450 adet kapasiteli kapalı otoparklar da ve tesis içerisinde engelli rampaları, ‘Engelsiz Yaşam’a olanak tanıyacak.

‘İSTEYENE RUHSATI GÖSTERİYORUM’
Nazmi Durbakayım, ruhsat almadan ve avam proje onaylanmadan satış yapmadıklarının altını çizerek, “Tüm projelerimizde ruhsatı aldıktan sonra satışa çıkıyoruz. Bundan sonraki projelerde de böyle olacak. Bana ruhsat sorduklarında ‘evet var’ diyorum ama ısrar ettiklerinde de çıkartıp gösteriyorum” dedi.

Türkiye’nin ampülle ısınan ilk pasif evini İzmir’e yaptı

Türkiye’nin içinde yaşanılan ilk ‘Pasif Ev’i İzmir Urla’da inşa edildi. Enerji tüketiminde pasif olan ev, Blue’Safe Mavi Kale tarafından hayata geçirildi. Yılda metrekare başına sadece 15 kWh enerji tüketen ev, normal evlere kıyasla yüzde 90 enerji tasarruf ediyor.
16 cm kalınlığında ısı yalıtımı uygulanan Türkiye’nin ilk ‘Pasif Evi’ne doğal gaz faturası gelmiyor. Isınmak için 7 tane 100 watt’lık ampulün bile yeterli olduğu evde enerji tüketen her şey, bir bilgisayar, hatta eve gelen misafirler bile evin ısınmasına yetiyor.
Türkiye’nin ilk ‘Pasif Ev’ projesini hayata geçiren Blue’Safe Mavi Kale’nin sözcüsü Kalekim Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Altuğ Akbaş, Türkiye’deki binaların yüzde 85’inde ısı yalıtımı bulunmadığını belirterek, ısı yalıtımının ısıtma ve soğutma giderlerinde yüzde 50 tasarruf sağladığı düşünüldüğünde ne kadar önemli bir enerji israfının yapıldığını söyledi.
Türkiye gibi enerjisinin yüzde 75’ini ithal eden bir ülke olarak enerjiyi havaya savuracak bir lükse sahip olunmadığını söyleyen Akbaş, “Rakamlarla ifade edersek, ülkemizde enerjinin yüzde 34’ü konutlarda kullanılıyor, bu enerjinin yüzde 80’i ısıtma ve soğutma amaçlı tüketiliyor. Yani aslında fazla lambaları söndürmek ya da televizyonu kumandadan değil de düğmeden kapatmakla elde edeceğimiz enerji tasarrufu hep bu yüzde 20’nin içinde” dedi.

Haberin Devamı

‘Dönüşümü fırsata çevirmek gerekir’
Kentsel dönüşüm hareketinin Türkiye’de ‘Pasif Ev’leri yaygınlaştırmak için bir fırsat olduğunu vurgulayan Altuğ Akbaş, şunları dile getirdi:
“Ülkemizdeki binaların birçoğu belirttiğimiz gibi enerjiyi gereksiz yere tüketiyorlar. Tüm Türkiye’yi saran kentsel dönüşüm hareketi ile yeniden yapılacak olan binalar eğer enerji tasarruflu inşa edilirse bu emlak piyasasını da hareketlendirecek. Bugün tüm dünyada metrekare başına 15 kWh enerji tüketen ‘Pasif Ev’leri konuşuluyor. Kentsel dönüşümü fırsata çevirir ve yeni yapılacak binaları ‘Pasif Ev’lere dönüştürürsek her yıl harcadığımız enerjiden 6 kat
tasarruf edebiliriz.”

‘Metrekare maliyeti 1200 lirayı buldu’
‘Pasif Ev’ hakkında bilgi veren Mardav Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alper Doğruer de Pasif Ev’e sahip olmanın sanıldığı gibi yüksek maliyetler gerektirmediğini belirterek, “İzmir Urla’daki evin metrekare maliyeti bin 200 lira oldu. ‘Pasif Ev’de normal bir evin yapı maliyetiyle kıyaslandığında metrekare başına 75 – 100 lira arasında bir ekstra harcama yapıldı. Yapı maliyetinin yüzde 5’i ısı yalıtımı için harcandı. Ancak tüm bu ekstra harcama kalemleri sağlanan enerji tasarrufuyla kendisini 5 yıl gibi kısa bir sürede amorti edecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

TMSF’DEN 165 MİLYON LİRALIK İŞ MERKEZİ VE YALI İHALESİ

Haberin Devamı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Amme Alacakları Tahsili çerçevesinde devraldığı Beşiktaş’taki İş Merkezini ve Beykoz Paşabahçe’deki yalı arsasını 5 Haziran’da ihaleye çıkaracak. Beşiktaş’taki İş merkezi 125 milyon lira, Paşabahçe Yalı Arsası ise 45 milyon lira muhammen bedelle satışa sunulacak.
TMSF’den yapılan açıklamaya göre, Amme alacakları tahsili çerçevesinde devraldığı 7 bin 702 metrekare arsa üzerinde kurulu bulunan Beşiktaş’taki İş Merkezi’ni ve İstanbul Boğazı’nın en görkemli arazilerinden Beykoz Paşabahçe’deki 7 bin 639 metrekare yalı arsasını 5 Haziran Çarşamba günü kapalı teklif ve açık artırma yöntemiyle ihale edecek.
Beşiktaş’taki İş merkezi, 4 bodrum kat + zemin kat + asma kat + 10 normal kat + tesisat katı + makine dairesi katı olmak üzere toplam 18 kattan oluşuyor. Bina zemin kattan itibaren A ve B Blok olarak adlandırılan iki ayrı blok şeklinde yükseliyor. 7 bin 702 metrekare alan üzerinde kurulu bulunan plazada A ve B Blok ta her katın brüt kullanım alanı toplam bin 375 metrekare.

Beykoz’da yalı
Açıklamada Beykoz Paşabahçe Yalı arsası hakkında da bilgi verildi. Buna göre TMSF’nin mülkiyetinde olan taşınmaz, İstanbul ili, Beykoz ilçesi, Paşabahçe Mahallesi’nde bulunuyor. Tapuda 32 pafta, 216 ada, 18 parselde kayıtlı bulunan arsa 7 bin 639,20 metrakere yüzölçümüne sahip. Boğazda uzun rıhtımlı nadir parsellerden olan arsanın anıtlar kurulu onaylı yalı rölevesi bulunuyor.
Saip Molla Caddesi, 19 numarada yer alan arsa, 47.5 metre rıhtım boyuyla Boğaz’ın en uzun rıhtımlı yalı arsaları arasında yer alıyor.
Eski ismi Tahir Paşa Yalısı olan yalı Andonaki Yalıları ile Tevfik Paşa Yalısı arasında kalıyor. Yalı, 1800 metrekarelik taban oturumuyla da boğazda en büyük yalı arsalarından biri olma özelliğine sahip. Yalının İşkodra Valisi Tahir Paşa’ya ait olduğu bundan dolayı Tahir Paşa Yalısı olarak anıldığı ortaya çıktı.

Betonlaşmadan uzak durdu emlak değeri arttı

Türkiye’nin önde gelen turizm merkezlerinden Çeşme, emlak değer artışındaki hızıyla dikkat çekiyor. Son 10 yıldaki emlak değer artışının 40 kata kadar çıktığı Çeşme’de, bu gelişmedeki en temel faktörün betonlaşmadan uzak durabilmesi olarak gösteriliyor.
Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, “Çeşme’yi betonlaştıramayacağız, doğasını, klimasını bozmayacağız, altyapısını en iyi şekilde yapacağız, parkları, plajları en iyi şekilde düzenleyeceğiz” dedi. Çeşme’nin değerinin giderek arttığını belirten Tütüncüoğlu, “Emlak artışındaki en önemli etken Çeşme’nin betonlaşmaya teslim olmaması” diye konuştu.

‘Kolay kiralanabilen 1+1 daireler ilgi görüyor’

MVK Yapı tarafından Kurtköy’de yapımına devam edilen Work-Square projesinde, 1+1 ve 2+1 daireler yatırımcılardan yoğun ilgi görüyor. 1+1 ve 2+1 dairelere olan talebin devam ettiğini söyleyen MVK YAPI Yönetim Kurulu Üyesi Ertürk Mavuk, “Küçük metrekareli daireler, fiyatlarının daha kolay ulaşılabilir olması ve kiralama talebinin daha yüksek olması nedeniyle yatırım amaçlı alıcılarından ilgi görüyor” dedi.
Bu tip konutlara her zaman daha kolay alıcı veya kiracı bulunabileceğinin altını çizen Mavuk, “İstanbul’un gelişmekte olan bölgelerinde yapılan projelerde küçük dairelerin yatırımcılarına her zaman daha çok kazandıracağını düşünüyorum” dedi.

ABD’li yatırımcı internet üzerinden villa satın aldı

Yalçınlar Group tarafından Büyükçekmece Gölü kıyısında konumlandırılan GölMahal Villaları, Ortadoğulu yatırımcılardan sonra ABD’li ve Avrupalı yatırımcıların da ilgi alanına girdi. Yapılan açıklamaya göre, projeden son olarak bir İsviçreli, bir de ABD’li yatırımcı villa sahibi oldu.
GölMahal’in bir dünya projesi olduğunu belirten Yalçınlar Group Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yalçın, “Ortadoğulu yatırımcıların ilgi gösterdiği projemizle son dönemde ABD’li ve Avrupalı yatırımcılarda ilgileniyor. ABD’de deki yatırımcı GölMahal’i internetten görüp beğeniyor. Daha sonra Yalçınlar Group’u araştırıyor. Sonra buradan villa almaya karar veriyor” dedi.

‘Çifte Garantili’ Panora GYO halka arz ediliyor

53 ortaklı bir yapı olan ve portföyünde Ankara’daki alışveriş ve yaşam merkezi Panora’yı bulunduran Panora GYO’nun halka arzı başlıyor. Deniz Yatırım liderliğinde oluşturulan konsorsiyum tarafından gerçekleştirilecek ‘Çifte Garantili’ halka arzda talep toplama 15 Mayıs’ta başlayacak ve üç gün sürecek. Panora GYO, dağıtılabilir kârının en az yüzde 75’ini nakit olarak dağıtma garantisiyle halka açılıyor.
Panora GYO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sacit Güran, “Yatırımını tamamlamış, düzenli ve artan kira gelirine sahip, kârını ortaklarıyla paylaşan, borçsuz bir şirket olarak halka açılıyoruz. Yatırımcıları ortak olmaya davet ediyoruz” dedi.

Yazarlar