Ekonomi 81 ile kurban genelgesi

81 ile kurban genelgesi

24.06.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanlığı 81 ilin valiliğine İçme Suyu Kaynaklarının Korunması Amacıyla Kurban Bayramı Süresince Alınacak Tedbirler Hakkında Genelge gönderdi.

81 ile kurban genelgesi

ANKARA Milliyet - Genelgede, bayramda artması muhtemel faaliyet dolayısıyla içme ve kullanma suyu temin edilen baraj, göl, gölet ve bunların havzaları ile dere ve nehirlerdeki su kalitesinin korunması, sürdürülebilir kullanımının sağlanması amacıyla gerekli tedbirlerin alınmasının önemine işaret edildi. Kurban satış ve kesim alanlarının, içme ve kullanma suyu temin edilen su havzalarının dışında kalacak şekilde belirlenerek, içme suyu kaynaklarının fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik olarak kirlenmesinin önüne geçilmesi gerektiği vurgulandı.

Haberin Devamı

Atıklara dikkat!

Kırsal yerleşim yerlerinde yer altı suyu ile kaynak suyu beslenim ve boşalım alanları içerisinde hayvan kesim faaliyetlerine müsaade edilmemesi, hayvan kesimi yapılacak yerlerde katı atıkların dere yataklarına, kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarına ulaşmasını engelleyecek tedbirlerin alınması gerektiği belirtildi. Atıkların sızdırmaz, dayanıklı torbalara konularak ilgili belediye tarafından, varsa düzenli depolama sahalarında yoksa da gerekli dezenfeksiyon işlemleri yapılarak kan, idrar gibi sıvı atıkların ise katı atıklardan ayrı toplanarak mevzuata uygun bertaraf edilmesi gerektiği kaydedildi.

Küpeler teslim edilsin

Bakanlık, insan, hayvan ve çevre sağlığı açısından bayramda dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin de yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, atıkların hayvanların yemesine ve çevreye yayılmasına izin verilmemesi gerektiği belirtildi. Kesilen hayvanların kulak küpeleri ve hayvan pasaportlarının en yakın il/ilçe tarım ve orman müdürlüğüne teslim edilmesi istendi.

Haberin Devamı

Sakatatı kısa sürede tüketin

Bakanlığın açıklamasında etin buzdolabında bir hafta bozulmadan tazeliğini muhafaza ettiği, uygun büyüklüklerde ambalajlanan etin 6 ay, kavurma yapılan etlerin de uygun şartlarda bir yıl saklanabildiği belirtildi. Etlerin daha uzun süre saklanmasının bozulmaya, besleyici değerinin azalmasına, lezzet ve aroma kaybına neden olacağı aktarılırken, işkembe ve bağırsakların çok iyi temizlendikten sonra değerlendirilmesi, sakatatın çok çabuk bozulduğu için kısa sürede tüketilmesine dikkat çekildi.