Ekonomi Afete karşı çipli binalar yayılıyor

Afete karşı çipli binalar yayılıyor

16.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye genelinde yaygınlaşan Bina Kimlik Sistemi ile 26 bin 954 bina kimlik belgesi aldı. Bu sistemde her binaya QR kodu ve elektronik çip veriliyor, deprem gibi bir afet anında binadakilerin bilgilerine ve kat planlarına ulaşılıyor.

Afete karşı çipli binalar yayılıyor

Duygu Erdoğan - Devreye alınması üzerinden bir yıl geçen Bina Kimlik Sistemi (BKS) Türkiye genelinde yaygınlaştı. 

Haberin Devamı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca hayata geçirilen sistemden geçen yılın ikinci yarısından bu yana binlerce bina faydalandı. Binaların teknik ve genel bilgilerine kolayca erişilerek izlenebilmesi amacıyla hayata geçirilen sistem ile ayrıca kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi, depreme dayanıklılık bilgilerinin sağlanması hedefleniyor. 

Uygulama aynı zamanda bir afet anında binada yaşayanların bilgilerine ve kat planlarına ulaşmayı sağlıyor. Her binaya QR kodu ve elektronik çip verecek BKS, öncelikle yeni iskan alan binalara verilmeye başlandı. Bugüne kadar ülke genelinde 26 bin 954 binaya sertifika levhası asıldı. En çok binanın belge aldığı iller ise 2 bin 591 ile İstanbul, 1891 bina ile Antalya, 1879 bina ile İzmir, 1697 bina ile Bursa, 1461 bina ile Kocaeli ve 1043 bina ile Sakarya oldu. 

Haberin Devamı

Kartal örnek oldu 

Sistem kapsamında yapımına yeni başlanan tüm yapı denetimli binaların Bina Kimlik Sertifikası alması sağlanıyor. Binaların kimliklendirilmesi işleminin çalışmaları ise, 2019 yılında İstanbul Kartal'da çöken ve 21 kişinin hayatını kaybettiği Yeşilyurt Apartmanı’nda kaçak kat çıkıldığı ve kolon kesildiği anlaşılması üzerine başlatılmıştı. 

Yaşanan olay ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum talimat vermiş ve Bina Kimlik Sistemi projesinin hazırlığı yapılmıştı. Kimlik ile ev alacak ya da kiralayacak kişiler yapıya ilişkin tüm teknik bilgileri görebilecek. Böylece ev alırken ya da kiralarken verilen yanlış beyanların önüne geçilecek. Binada kullanılan betondan, iskan tarihine, evlerin büyüklüklerinden yapılan denetim sonuçlarına kadar her bilgiye ulaşılabilecek. Ancak her isteyen her detayı göremeyecek, kişisel bilgiler korunacak. Binada yaşayanlar, binadan ev alacak ya da kiralayacaklar ve kamu için farklı detaylar görünecek. 

Kartları ASELSAN hazırladı

Bir levha halinde binaya monte edilecek sertifika sayesinde binaların teknik ve genel bilgilerine erişilebilecek. Bina kimlik kartlarının dayanıklı olması için ASELSAN ile çalışıldı. Yanmaz, soyulmaz malzemeler kullanırken kartın içine bir de çip yerleştirildi. Böylece insan eli ya da bir afette zarar görse dahi özelliği kaybolmayacak. 

Haberin Devamı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan, 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun'da gelecek dönemde yapılması planlanan değişiklikle sertifika alan yapıların 5’er yıllık periyotlarla yapı denetim kuruluşlarınca denetlenmesinin sağlanacağını söyledi. Aslan, "Böylece, yapı tamamlandıktan sonra kolon kesilmesi gibi mevzuata aykırı duruma getirilen yapılardaki aykırılıklar tespit edilerek önlem alınması sağlanacak. Bir sorun varsa giderilmesi için süre verilecek. Can güvenliğini tehdit eden durumlarda bina boşaltılacak. Sorumlulara para cezası verilecek, suç duyurusunda bulunulacak" dedi.