Ekonomi Akaryakıt sektöründe kadının yükselişi

Akaryakıt sektöründe kadının yükselişi

06.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Shell&Turcas, Türkiye’de 2018 Mart ayında akaryakıt sektöründe kadın istihdamını teşvik etmek amacıyla bir ilk olarak başlattığı “Shell’de Kadın Enerjisi”nin dördüncü yılında akaryakıt istasyonlarında 5 bin 300 kadına istihdam sağladı ve 2023 için belirlediği 5 bin kadın istihdamı hedefini şimdiden aştı. İcra Kurulu’nun yüzde 50’sini kadın liderlerin oluşturduğu Shell&Turcas, mesleğin kadını erkeği olmadığını inanıyor ve kadınların akaryakıt istsyonlarındaki yerinin güçlendirilmesi için çalışmaya devam ediyor.

Akaryakıt sektöründe kadının yükselişi

 

Shell, Türkiye’de 1923 yılından beri yol emniyeti, inovasyon, çevre, engelsiz yaşam, kadın istihdamı ve eğitim alanlarında  Türkiye’nin sosyal gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyor. Bu anlayışla, akaryakıt sektöründe bir dönüşüme öncülük etmek amacıyla başlattığı “Shell’de Kadın Enerjisi”, dört yılı geride bıraktı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın himayelerinde, İŞKUR iş birliğiyle 2018 yılında başlatılan “Shell’de Kadın Enerjisi”; kadınların istasyon yöneticisi, ön saha satış elemanı, market satış elemanı, vardiya amiri, muhasebe elemanı ve idari işler uzmanı gibi farklı pozisyonlarda çalışmalarını teşvik ediyor.

Haberin Devamı

‘Operasyonlarımızın vazgeçilmez parçası’

“Shell’de Kadın Enerjisi”nin dördüncü yılında kaydettikleri başarılardan memnuniyetini dile getiren Shell&Turcas CEO’su Emre Turanlı, şunları söyledi:

“Shell’de Kadın Enerjisi bizim için bir proje değil, operasyonlarımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Erkek yoğun akaryakıt sektöründe cinsiyet eşitliği açısından önemli bir dönüşümü başlattık. Kadınlar birbirinden cesaret, istasyonlar ise birbirinden ilham aldı. Kadın istihdamındaki artışın, hizmet kalitesine de olumlu yansımaları oldu. Böyle bir dönüşüme öncülük etmekten gurur duyuyoruz. Şimdiden hedeflerimizin üzerinde istihdam rakamlarına ulaştık. Bu motivasyonla ‘Mesleğin kadını erkeği olmaz’ demeye ve kadınlara istihdam yaratmaya devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

Kadın emeğine destek

Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çeşitli projelerde işbirliği yaptıkları Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nı desteklemeye devam ettiklerini vurgulayan Turanlı, “1986 yılından bu yana eşitsizliklerin ve yoksulluğun var olmadığı bir toplum hayalini gerçekleştirmek için kadınların güçlenerek yaşamlarını, toplumlarını ve dünyayı dönüştürebilmeleri amacıyla çalışan KEDV bünyesindeki kadınların hazırladıkları lavanta kutularını satın alarak, yenilenen istasyonlarımızın karşılama masasında konumlandırıyoruz. Bu ve benzeri çalışmalarımızı büyüterek sürdüreceğiz” dedi.

5 bin 300 kadına istihdam yarattı

Pandeminin en çok olumsuz etkisini kadınlar yaşadı, böyle bir dönemde Shell&Turcas kadınlara istasyonlarında istihdam fırsatı yaratmaya devam etti. Cumhuriyet’in ve Shell’in Türkiye’deki faaliyetlerinin 100’üncü yılı olan 2023’e kadar istasyonlarında 5 bin kadına istihdam yaratmayı hedefleyen Shell&Turcas, dördüncü yılında bu hedefi aştı, akaryakıt istasyonlarında 5 bin 300 kadına istihdam yarattı. Kadın çalışanların olduğu istasyonlar ile diğer istasyonları müşteri memnuniyeti açısından karşılaştırıldığında kadınların hizmet verdiği istasyonların 2019 yılında yüzde 3, 2020 yılında ise yüzde 6 daha fazla memnuniyet sağladığı görüldü. Shell’de Kadın Enerjisi kadın istihdamına sağladığı katkılar nedeniyle, Milli İstihdam Seferberliği, Sürdürülebilir İş Ödülleri-Kadının Güçlendirilmesi, Felis Ödülleri, Kadın Dostu Markalar ödülü gibi birçok önemli ödülün de sahibi oldu. Shell’de Kadın Enerjisi ayrıca, Marmara Üniversitesi Ekonomik ve Sosyal Alanda Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü (ESKAR) Prof. Dr. Fatma Ayanoğlu’nun yayınladığı “İş Yaşamında Kadın, Covid-19 Sürecinde Farklı Sektörlerde Analiz” adlı kitapta, örnek uygulama olarak yer aldı.

Haberin Devamı

A Milli Kadın Voleybol Takımı’na desteğe devam

A Milli Kadın Voleybol Takımı’nın ilk sponsorlarından olan ve 19 yıldır kesintisiz desteğini sürdüren Orkid, yeni sezona merhaba demek için Türkiye Voleybol Federasyonu ve A Milli Kadın Voleybol Takımı ile imza töreninde bir araya geldi. P&G Türkiye, Kafkaslar ve Orta Asya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen geceye, Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ da katıldı. Orkid’in Cesaret Sponsoru olduğu A Milli Kadın Voleybol Takımı’nın 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları ve 2021 CEV Avrupa Şampiyonası’ndaki üstün performansı ve tarihi başarılarının kutlandığı törende, yeni sezon için imzalar atıldı.

Haberin Devamı

Akaryakıt sektöründe kadının yükselişi

Cesaret Elçileri ile gençlere 19 yıldır aralıksız şekilde ilham verdiklerini aktaran P&G Türkiye, Kafkaslar ve Orta Asya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu, “Yaptığımız araştırma gösterdi ki ergenlik döneminde spor yapan kadınların yüzde 77’si, sporun bugün oldukları kişi olmalarına yardımcı olduğunu belirtiyor. Ancak Türkiye’de genç kızların beşte biri farklı sebeplerden dolayı hiç spor yapamıyor. Orkid olarak amacımız, gençleri hayatın her alanında cesaretlendirmek, onlara ilham vermek ve atacakları ilk adıma vesile olmak” dedi.

Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ da “Orkid gibi önemli bir markanın uzun yıllardır Türk kadınlarının yanında olması, Türk voleyboluna verdiği katkı ve destek bizim içim çok değerli ve kıymetli. 19 yıl önce başlayan iş birliğimiz farklı dönemlerde de devam etti. Bundan sonra da devam edecek. Filenin Sultanları olarak bu milli takım dönemini de elde edeceğimiz başarılı sonuçlarla taçlandırmak istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

A Milli Kadın Voleybol Takım Kaptanı Eda Erdem Dündar ise, spor bilincine sahip gençlerin önemine değinerek, “Gençlerin sporla ilişkisini destekleyecek ve bu süreçte onların sporla bağlarını güçlendirecek her adım çok önemli. Desteklerinden dolayı Orkid’e çok teşekkür ederim. Yarının sporcuları gençlere bu alanda fırsat ve alan yaratmak kıymetli” dedi.

HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ pinar.aktas@milliyet.com.tr